Jag vägrar dra in magen!

Retro baddräkt | HungryHeart.se

Härom året bara bestämde jag mig: nu fick det vara nog med att hålla in magen! Jag var så urless på alla dessa artiklar om hur man skall få en ”bikinikropp” och att det skall gå mode i var på kroppen det skall vara putigt och var det skall vara smalt. Hur i hela fridens namn är det tänkt att man skall kunna variera formen på olika kroppsdelar nästan i samma takt som klädtrender förändras? Och hur bisarrt är det egentligen inte att kroppsmodet blir så detaljerat, att det inte ”bara” handlar om kroppsstorlek och muskelmassa, utan t ex även att en (nuvarande) idealisk rumpa skall vara liten, fast, uppåtpekande, aningens kurvig men främst bakåt och inte för mycket på sidorna. KOM IGEN LIKSOM!

Naturligtvis är hela tanken bakom det här stolleriet att vi skall känna oss fula och dåliga och köpa dyra produkter eller tidningar med mirakeltips. Vi vet om det, vi är trötta på det, men samtidigt är det svårt att inte bli påverkad. Någonstans mitt i hopplösheten över en svårförändrad värld, beslutade jag mig för att åtminstone se över mina egna vanor. Det var då jag helt sonika bestämde mig för, att hur läskigt det än var till en början, så skulle jag hädanefter bete mig som om min kropp var all that. Jag slutade vira en sarong runt rumpan när jag skulle gå till glasskiosken på stranden och framför allt satte jag stopp för det eviga indragandet av magen. För är inte en stor del av vitsen med att man åker och badar att man skall ha en avkopplande utflykt och hur lätt är det om man går och spänner magen?

Jaha, det kanske är lätt för henne att säga, kanske du tänker. Hon kanske är en sån som älskar sin kropp alla dagar? Hon kanske tycker att hennes kropp är så superhärlig att det bara är lagar som hindrar henne från att visa upp varenda del av sig själv jämt och ständigt? Svar nej. Men något händer definitivt med hur man ser på sin kropp när man låter den få ta plats. När man inte ursäktar sig för sitt utseende eller försöker gömma undan sin kropp längre, så blir man sin egen Patrick Swayze som säger ”nobody puts Baby in a corner.” Det magiska är att när man behandlar sin kropp som att den är värdefull (även om tankarna inte håller med än), så börjar man också gilla den allt mer. 

Så här års hör jag många sucka över att de måste komma i ”strandform” för att inte ”behöva gömma sig” i sommar. Och ja, i vårt samhälle förväntas det visserligen att kvinnor som inte har en ”moderiktig” kropp (dvs nästan alla) åtminstone skall ha ”självinsikt” nog att skämmas över och dölja den. Men tänk så här: vi behöver faktiskt inte köpa hela bullshiten om att vi borde hamna i skamvrån om våra kroppar inte uppfyller de löjligt detaljerade krav, som får EU:s regler om gurkvinklar att verka generösa. Istället för att ”trolla bort” valkar i en baddräkt med drapering, så är det kanske bättre att göra precis tvärtom: flasha magen precis som den är i en minibikini istället! Mig veterligen råder det ändå allemansrätt i det här landet och det innebär att ALLA får använda stränder och inte bara unga och fotomodeller. Oavsett om man har en mage som buktar in eller putar ut, är strimmig eller rutig, så har man precis samma rätt att få vistas i det offentliga rummet med sin kropp precis som den är.

I morgon är det internationella kvinnodagen och jag vill skicka med dig det här budskapet: Vänta inte på att du skall gå ned/upp i vikt eller bli Gladiatorvältränad för kunna känna dig bekväm med din kropp och med att vistas på stranden. Börja i andra änden istället och låtsas att du fasen i mig har kropparnas Ferrari! Testa att gå en extra runda i sanden endast iklädd bikini, spänn ut magen på prov och se vad som händer. Blev det en tryckvåg motsvarande en atombomb för att dina icke-ideala lår skumpade? Fick hälften av badarna permanenta ögonskador från åsynen av dina celluliter? Nä, du var bara en helt normal kvinna som äntligen fick ta sin självklara plats med sin alldeles underbara kropp.

 

In a society that profits from your self doubt, liking yourself is a rebellious act – Caroline Caldwell

 

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

26 Comments

 1. Svara

  Mikaela

  7 mars, 2016

  Så jävla bra rut(h)et! ”som får EU:s regler om gurkvinklar att verka generösa” Bästa beskrivningen, haha! Och vilken timing på inlägget, jag satt precis och åt choklad som pluggmotivation och så började jag känna mig tjock och dålig, så läser jag det här och blir istället förbannad över att jag tänker så. Att det ska vara så förbannat svårt att slå sig fri från sådana tankar och känslor, och då är jag ändå så himla mycket mer obrydd om mitt utseende än för 10 år sedan.

  • Svara

   Hungry Heart

   7 mars, 2016

   Ha ha, jag läste det först som rut-het. Känns gött att det är den första kopplingen min hjärna gör, ha ha! =D ;-)
   Choklad är baske mig en av de bästa räddarna i pluggträsket. Så djävla gott! <3 Sedan är det klart att det är klurigt att sluta tänka på ett visst sätt, när vi blivit itutade att vi är dåliga om vi äter "onyttiga" saker. Men varje gång vi blir uppmärksamma på det och varje gång vi kan bli arga istället för att skämmas, så kommer vi en bra steg närmre att tycka att vi nästan är odrägligt fabulous! ;-)

 2. Svara

  Pernilla

  7 mars, 2016

  Bra skrivet! Tänk att det som ska vara njutigt (hänga på stranden) ska vara så himla jobbigt och ångestframkallande. Det är ju inte okej!

  • Svara

   Hungry Heart

   7 mars, 2016

   Tack! Ja men det är ju faktiskt inte riktigt klokt och dessutom så himla sorgligt. Nu tar vi och ändrar på det!

 3. Svara

  Linnéa

  7 mars, 2016

  Hurra! Så klockrent skrivet :) Älska kroppen, tänk så mycket bra den gör för oss dygnet runt!

  • Svara

   Hungry Heart

   7 mars, 2016

   Tack snälla du! <3 Ja, visst är vår kropp så magiskt fantastisk! Snacka om att den gör coola saker alltså! Ibland kan jag tänka att det är tur att den kan hålla koll själv på alla processer den sköter, för annars hade jag nog inte överlevt så länge, ha ha. ;-)

 4. Svara

  Silje

  7 mars, 2016

  Herlig skrevet, Ruth! Takk for en utrolig bra tekst å lese på starten av uka :)

  • Svara

   Hungry Heart

   7 mars, 2016

   Tack snällaste du för en så fin kommentar att starta veckan med! =)

 5. Svara

  Alicia

  7 mars, 2016

  YESS!!!!! BRAVO!!!!

  • Svara

   Hungry Heart

   7 mars, 2016

   Taaaack!! =)

 6. Svara

  Helena

  7 mars, 2016

  Jättebra inlägg!!! Och snygg baddräkt. :-) Här hos mig är det så långt mellan gårdarna att man får vara ensam på stranden… ;-) Skämt åt sido – det där retuscherade bilderna skapar orimliga krav. Skönt om vi tillsammans kan peppa varandra. Kram och fin kväll!

  • Svara

   Hungry Heart

   7 mars, 2016

   Tackotack! ? Här är det också långt mellan husen, men det finns bara ett par sandstränder i närheten, så där är det gott om folk på sommaren. Man kan ju iofs bada från klippor istället, men då får man ju inte visa sin fina baddräkt och mage! ?
   Kramar

 7. Svara

  kolonilotta

  8 mars, 2016

  Här kommer det hejjarop ända från Stockholm!!!!!
  Precis så är det. Och precis så vill jag kunna göra och vara. Stort tack för din pepptalk! ❤
  Vi är många som behöver läsa det här.
  Du är BÄST!
  Ha nu en riktigt fin tisdag fina vän!
  Hälsningar från en självkritisk ” poster girl ” ;) som inte vågade!
  Stor kram

  • Svara

   Hungry Heart

   9 mars, 2016

   Du är allt en hel liten hejarklack inbakad i en och samma person! <3
   Jag röstar för att du lägger ut bilden på dig själv igen, för du är precis hur fin som helst vännen!
   Kramar

 8. Svara

  Sandra

  8 mars, 2016

  Heja heja! Tyckte Sara Holmberg skrev så jäkla bra på sin blogg med meningen ”det är helt orimligt att dröja med att leva livet i väntan på perfektion” . Tror inte det blir så mycket strandhäng för mig i sommar men jag kunde inte bry mig mindre om hur jag såg ut och anledningen till det är ju att jag är gravid. Som att jag genom att bära på ett barn själv känner att jag kan få undslippa alla krav som ställs på den där perfekta beach bodyn och det känns nästan hemskare. Att veta att trots att jag aldrig skulle banta eller träna för att komma i form för någon enda säsong så bär jag ändå med mig det hela tiden.

  • Svara

   Hungry Heart

   9 mars, 2016

   Ja, för om man väntar på att perfektionen skall infinna sig innan man börjar leva livet, så kommer man heller aldrig komma till den punkten att man lever livet…
   Det är ju ett utmärkt exempel hur samhällets syn på kvinnors kroppar ändras när de bär ett barn. Då är det helt plötsligt vackert med en mage (vilket jag helt instämmer i, men jag tycker att icke-gravida kvinnomagar är precis lika fina). Problemet är ju att så fort barnet är fött så förväntas kvinnor ha en helt platt mage igen…

 9. Svara

  Borgmästaren

  8 mars, 2016

  Helt rätt! Jag började själv för 3-4 år sedan att köpa de kläder jag ville utan att tänka på magen. Det var två saker som fick mig att ta steget. Dels insåg jag att jag gick och väntade på att bli smalare för att kunna köpa de kläder jag egentligen ville ha. Insåg att hela livet faktiskt kunde passera utan att jag klädde mig som jag ville. Hemsk tanke! Dels började jag titta på kvinnor och tanter runt mig och insåg att många klädde sig utan att tänka på att magen skulle döljas. Tidigare hade jag förfasat mig över de bilringar som syntes på dessa kvinnor men nu såg jag på dem med andra ögon.

  En av de första gångerna jag hade på mig en kroppsnära klänning sa en kollega ”Snyggt! Även om den inte sitter som den är tänkt var det jättesnyggt!”. Hon menade ju väl och jag blev glad även om jag tycker att hon kanske kunnat uttrycka sig lite mer nyanserat, för vem är det som säger att en klänning endast ska nudda kroppen vid axlarna och sedan hänga fritt (vilket jag tror att hon menade)?

  3-4 år senare är jag mycket nöjd med mina kläder och känner mig mer som mig själv. Tror att det kan vara ett ålderstecken, att man skiter i andra och gör som man vill. Börjar se fram emot pensionen då en del släpper hämningarna helt och säger rent ut vad de tycker också. Blir kul att se om man själv blir sådan. :)

  • Svara

   Hungry Heart

   9 mars, 2016

   Åh, vad glad jag blir att läsa att du bestämde dig för att sluta vänta på att du skulle gå ned i vikt och istället köpte kläder i din fina storlek! Klart som sjutton att du kände dig mer som dig själv när du accepterade dig själv precis som du var och dessutom klädde dig i det du tyckte om.
   Jag håller med dig om att det är lättare att gå sin egen väg ju äldre man blir. Jag tror även att det blir som en positiv spiral, att ju mer man vågar lyssna på sig själv och göra som man själv vill, desto mer gillar man sig själv och desto större chans är det att man vågar göra på sitt eget vis även inom andra områden.

 10. Svara

  Lund Johanna

  8 mars, 2016

  Word!

  • Svara

   Hungry Heart

   9 mars, 2016

   =)

 11. Svara

  Wilda

  8 mars, 2016

  Grymt skrivet! Känner igen detta så mycket och det är en sån jäkla befrielse att släppa idealen och bara vara ett original-ideal!

  • Svara

   Hungry Heart

   9 mars, 2016

   Ja men visst är det en magisk känsla när man en gång för alla skiter i att försöka göra om sig till någon annans ideal! Det blir en sådan himla kraft som frigörs när man får vara precis den man är.

 12. Svara

  Ida här och nu

  9 mars, 2016

  Men lägg av vilket bra inlägg. Och så viktigt och fint!
  Ut med magen och skaka på rumpan. (Skriver jag som dagligen brottas med kropp och hjärna för att gå ner i vikt)

  • Svara

   Hungry Heart

   9 mars, 2016

   Tack fina! Jag tycker att du har ett fantastiskt mantra där: ”ut med magen och skaka på rumpan!” Försök håll fast vid dina kloka ord…

 13. Svara

  Jess

  9 mars, 2016

  Så jäkla bra! Det är svårt men en sån befrielse att komma dit, tänk alla timmar jag (och andra för den delen) lagt på att tänka elaka tankar om sig själv. Grymt bra inlägg och vilken humor du har i ditt språk, sambon undrade vad i hela friden som var så kul när jag skrattade rakt ut åt EU:s jämförelsevis generösa regler om gurkvinklar :D

  • Svara

   Hungry Heart

   10 mars, 2016

   Tack snälla du! Jag blev så himla glad över din kommentar. ❤️

LEAVE A COMMENT