Murklor – Så hittar du dem, tillagar dem och gör godaste murkelsåsen

Stenmurkla | HungryHeart.se

Igår var vi ute på en lång skogspromenad (i bara shorts och t-shirt!) och rätt som det var hittade vi en murkla och sedan en till och en till och vips så hade vi plockat nästan ett kilo!

Stenmurklor är ju numera klassade som giftiga i Sverige i och med att det anses svårt att få bort allt av det farliga ämnet gyromitrin vid tillagning. Andra länders livsmedelsverk, som t ex Finlands, räknar murklor som en ätlig delikatess bara man tillreder dem rätt.

För egen del är jag helt okej med att äta murklor. Jag förvällde dem enligt konstens alla regler och nu ligger de portionsförpackade i frysen i väntan på att användas till sås vid en riktigt fin middag. Om du skulle vilja prova så kommer några råd här:

VAR MAN HITTAR MURKLOR

Störst chans att hitta stenmurklor är på sandig och mager mark längs stigar, gamla traktorspår, skogsvägar eller på äldre skogshyggen.

HUR MAN TILLREDER MURKLOR

Förvälla murklor

Murklorna skall kokas i rikligt med vatten (minst tre delar vatten till en del svamp) i minst fem minuter. Därefter skall de sköljas noggrant, kokas minst fem minuter till i nytt vatten och sedan sköljas en sista gång. Vattnet som murklorna kokats i skall hällas ut och får inte användas till matlagning. Man skall inte använda lock vid kokning och man bör även ha köksfönstret öppet så att man får i sig så lite som möjligt av ångorna som inte är bra att andas in.

Torka murklor

Ett annat alternativ är att torka murklorna och när man skall äta dem blötlägger man dem först i minst två timmar (2 dl vatten per 10 g svamp), häller sedan bort vattnet och förväller dem därefter på samma sätt som beskrivet ovan (koka minst 2×5 minuter i rikligt med vatten och skölja emellan).

HUR MAN GÖR MURKELSÅS

Godaste murkelsåsen gör du (på egen risk) så här: Koka först murklorna enligt instruktionerna ovan!!! Hacka därefter murklorna riktigt, riktigt fint och stek dem tillsammans med lök. Tillsätt grädde och reducera. Tillsätt därefter rödvin och smaka av med salt och peppar.

 

FÖR FLER RECEPT MED VILDA VÄXTER & SVAMP: FÖLJ VILD MAT PÅ FACEBOOK

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

5 Comments

 1. Svara

  Pernilla

  7 maj, 2016

  Åh murklor plockade min familj när jag var liten! Nu har jag inte sett några på massor av år.. Spännande svamp det där :)

  • Svara

   Hungry Heart

   7 maj, 2016

   Jag minns också att vi plockade murklor när jag var barn. Eller rättare sagt, jag trodde att jag hade fått syn på en kotte, men blev upplyst om att det var en murkla. Den där enda lilla svampen hängde vi sedan på tork i ett par månader och åt med andakt i en murkelsås… Så himla gott!

 2. Svara

  Anna María

  7 maj, 2016

  Så kul med murklor! Vi var på jakt efter dem när vi letade ramslök, men hittade inga. Vad har du för tips om jag ska ge mig ut igen och leta?

  • Svara

   Hungry Heart

   8 maj, 2016

   Åh, ramslök är så gott!!
   Vi hittade murklorna i kanten av en skogsväg. Störst chans att hitta murklor är på sandig och mager mark längs stigar, gamla traktorspår, äldre skogshyggen eller just skogsvägar. De är väldigt lätta att känna igen, för de ser ut som bruna hjärnor. =)

 3. Svara

  Erik

  22 februari, 2019

  Nu är det ju inte så att det ”anses” att allt gift inte försvinner vid fövällning och torkning. Det är ett faktum att gift finns kvar. Dessutom är den cancerframkallande. Livsmedelsverket avråder från att äta den.

LEAVE A COMMENT