Recept på häggblomssaft

This post is also available in: English

Häggblomssaft recept | HungryHeart.se

Visste du att man kan göra saft på de underbart doftande häggblommorna? Häggblomssaften har en frisk, blommig och riktigt somrig smak. I min värld är den mycket godare än den mer välkända fläderblomssaften!

Jag lagade nyss min andra omgång häggblomssaft för säsongen, så att den skall räcka ett tag… Vill du också prova att göra saft av häggblom (det är enkelt!), så är det hög tid nu innan den blommat över. Det kanske kan vara ett bra projekt för den kommande helgen?

Så här gör du:

HÄGGBLOMSSAFT RECEPT

Ger ca 2 l koncentrerad saft

Ingredienser:

40 väl utslagna häggblomsklasar (ca 1 liter löst packade, orensade klasar)
2 st eko-citroner
1,5 l vatten
1,5 kg socker
50 g citronsyra

Gör så här:

 1. Plocka häggblomsklasar som är ordentligt utslagna men inte bruna.
 2. Klipp bort stjälkarna och lägg blommorna i en stor skål eller bunke.
 3. Tvätta citronerna i ljummet vatten och skrubba dem lite med en borste. Skär dem sedan i tunna skivor.
 4. Täck häggblommorna med citronskivorna.
 5. Koka upp vattnet under lock.
 6. Tillsätt socker och citronsyra till det heta vattnet och rör om noggrant tills allt löst sig.
 7. Häll den heta sockerblandningen över blommorna och citronskivorna.
 8. Täck skålen/bunken med ett lock eller en tallrik. Låt svalna.
 9. Ställ in skålen i kylskåpet och låt den stå där i ca 4 dagar. Rör om en gång om dagen.
 10. Sila saften och häll den på flaskor. Om flaskorna förvaras i kylskåp, så håller sig saften i ca en månad. Tänk på att häggblomssaften tappar mycket av sin smak om du sparar den längre än så.
 11. Späd häggblomssaften med kallt vatten när du skall dricka den, precis som med vanlig saft.

 

FÖR FLER RECEPT MED VILDA VÄXTER: FÖLJ VILD MAT PÅ FACEBOOK

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

15 Comments

 1. Svara

  Mikaela

  24 maj, 2016

  Åh hade ingen aning om att man kunde göra saft på hägg! Men jag är rädd att de kanske redan har blommat över här, måste kolla. Det var en slående häggdoft förra veckan så frågan är om de fortfarande finns? Eller äh, mer än en vecka borde de väl blomma?

  • Svara

   Hungry Heart

   24 maj, 2016

   Attans att jag var lite sen med att lägga upp receptet! Men mina häggbuskar har blommat i flera veckor nu (och blommar fortfarande) och på sistone har det ju varit lite kallare, så det saktar ju ned processen lite. Du kanske kan kika efter hägg som växer lite mer skuggigt? En liter blomklasar går dessutom fort att plocka och sedan sköter saften sig själv i kylen. Det är definitivt värt att prova!

 2. Svara

  Evelina - Evelinas Ekologiska

  24 maj, 2016

  Spännande!
  Så härlig bild också <3 Man blir väldigt sugen på ett glas med iskall saft :D
  /Evelina – Evelinas Ekologiska

  • Svara

   Hungry Heart

   24 maj, 2016

   Tack snälla du! ❤️ Det är så roligt att använda lite annorlunda växter från naturen till matlagning. Jag har kommit in i en period där jag provar en massa nya spännande blommor, rötter och blad. En del smakar sådär och en del är riktiga små gömda skatter. ? Häggblomssaften är t ex en riktig fullträff som jag kommer fortsätta att göra varje vår.

 3. Svara

  Pernilla

  25 maj, 2016

  Flädersaft är ju min favoritsaft så det känns helt klart som att häggblomssaft också skulle kunna bli en riktig hit! Tack för tipset!

  • Svara

   Hungry Heart

   27 maj, 2016

   Ja men då tror jag definitivt att du kommer att gilla häggblomssaften! Den har blivit både min och sambons nya favorit. =) Tur att jag gjorde lite extra, för nu har alla häggblommorna trillat av grenarna. Det är en kort och intensiv period de blommar…

 4. Svara

  Lili

  26 maj, 2016

  Det hade jag ingen aning om, måste testa- tack för tipset!

  • Svara

   Hungry Heart

   27 maj, 2016

   Visst är det kul att testa något nytt! Man får skynda sig på som attan bara för att hinna innan häggen blommat över! =)

 5. Svara

  Alicia

  26 maj, 2016

  Det här låter så himla gott, Ruth! Och bilden är verkligen underbar. Tog mig direkt till barndomssomrarna på Gotland och mormors saftkok – även om jag aldrig provat just häggblomssaft. Det är något med din blogg, dina bilder, dina ord och dina ämnen, som berör mig så djupt in i själen. Jag känner alltid en värme och och genuin lyckostämning när jag får gå in och läsa här. Det är magiskt hur du kan förmedla känslan av evigt barndomssommarlov mitt i regnigaste huvudvärksdagen. Tack för det!

  • Svara

   Hungry Heart

   27 maj, 2016

   Det här är det finaste beröm jag någonsin fått för min blogg och det fick mig att börja lipa för att jag blev så himla rörd och glad. Dessutom kom det i en period av bloggkris och värmde gott. TACK!! Du anar inte hur glad du gör mig. <3

 6. Svara

  Wilda

  27 maj, 2016

  Men vilken grej! Hade ingen aning. Så smarrigt det låter. Fantastisk bild du har fått till förresten! :D Sommarfeeling deluxe!

  • Svara

   Hungry Heart

   27 maj, 2016

   Jag är så glad att jag hittat häggblomssaften, för nu är den nya favoritsaften här hemma. Tänk att man har en massa prima, naturliga ingredienser runt omkring sig som man oftast inte ens tänker på att de går att äta! Just nu håller jag på och provar alla möjliga örter och blad i min närhet för att se om jag hittar någon ny höjdare. =)

LEAVE A COMMENT