Recept på granskottssirap + mina 10 bästa tips för att lyckas

Hur man gör granskottssirap | HungryHeart.seNu är det säsong för att plocka granskott och göra granskottssirap. Supergott att ha på t ex pannkakor och naturell yoghurt, som smaksättare i mineralvatten eller i vinägrett, kakor, te och lyxigare smoothies. Mina absoluta favoriter är att ringla granskottssirapen över citronmuffins, vaniljglass eller citronpannkakor…

Under åren som jag haft skogen som min närmsta granne, så har jag plockat granskott varje vår och hunnit samla på mig ett antal knep. Här är mina 10 bästa tips på hur man gör granskottssirap:

Granskottssirap recept | HungryHeart.se

Den korta versionen av hur man gör granskottssirap är enkel:

GRANSKOTTSSIRAP RECEPT

Ingredienser:

Späda granskott
Strösocker

Gör så här:

Plocka granskott och varva dem med socker i en glasburk. Det skall vara ungefär 40% socker och 60% granskott. Ställ burken i ett soligt fönster, skaka den varje dag, vänta några veckor, sila bort skotten.

Men det går såklart att nörda in sig mer än så… Vi tar det från början.

Tips nr 1: Plocka perfekt mogna granskott. De får inte vara för små och hårda men heller inte hunnit börja spreta eller mörkna. Satsa istället på intensivt gröna och späda skott. Mer utslagna än så här skall de inte vara:

Granskott | HungryHeart.se

Tips nr 2: Plocka skott från många olika granar, så påverkar du inte enskilda träd för mycket. Se även till att ha frågat markägaren om lov innan du tar granskotten, eftersom det inte ingår i allemansrätten att plocka dem.

Tips nr 3: Rensa bort barr, spindlar och fnas från skotten innan du använder dem, men skölj dem inte. Blanda granskotten med socker så snart efter plockandet som möjligt, så kan mer av vätskan i dem bli till sirap istället för att avdunsta.

Tips nr 4: Varva granskott och strösocker i en genomskinlig glasburk med tätslutande lock. Vanligtvis rekommenderas 50/50 skott och socker, men då tycker jag att det brukar vara svårt att få allt socker att lösa sig. 40% socker och 60% granskott (i volym, inte vikt) är mer lagom eller en något högre halt granskott än så för att vara på den säkra sidan. Det är nämligen lättare att tillsätta mer socker i efterhand än att försöka kompensera för en alltför hög sockerhalt (se tips 7 och 8).

Tips nr 5:  Fyll gärna burken till max, eftersom det blir mindre färdig sirap än man kanske tror. Skaka burken och ställ den i ditt soligaste fönster. Fortsätt sedan att skaka om den en gång per dag. Granskotten bli gula och mosiga i burken efter ett tag men det är helt i sin ordning!

Tips nr 6: Ibland händer det att det bildas en hård klump av socker i botten av burken och som inte riktigt vill lösa upp trots ett antal dagars ihärdigt skakande. Då kan du öppna locket och röra om med en ren sked.

Granskottssirap recept | HungryHeart.se

Tips nr 7: När alla sockerkristaller har löst sig är granskottssirapen färdig och vanligtvis tar det ett par veckor. Går det mycket snabbare än så har du tillsatt för lite socker och då kan sirapen bli för lös och få sämre hållbarhet. Det är dock enkelt fixat, för det är bara att du öppnar burken och häller i lite mer socker, skakar och väntar en tid till.

Tips nr 8: Vill inte alla sockerkristallerna lösa sig trots att det gått en månad? Då har du troligtvis tillsatt för mycket socker. Du kan lösa problemet genom att antingen hälla i fler nya granskott (klart bästa alternativet) eller sila blandningen och sedan värma den med en skvätt vatten under omrörning (blir inte lika bra men funkar).

Tips nr 9: Sila bort alla granskott så fort sirapen är klar (dvs när alla sockerkristaller löst sig). Var riktigt noggrann så att du verkligen får bort allt eventuellt fnas, så håller sirapen längre. Förvara den färdiga sirapen i en burk med tättslutande lock i kylskåpet. Hållbarheten är inte så jättelång, så njut av och använd din granskottssirap! Ett sätt att få den att räcka längre är att sterilisera glasburkar och lock (koka eller ställ i ugnen), hetta upp sirapen något och genast hälla den i de varma burkarna och skruva åt locket ordentligt.

Tips nr 10: Gör gärna lite extra granskottssirap när du ändå är igång, så har du en perfekt gå-bort-present!

Granskott | HungryHeart.se

SPRUCE TIP SYRUP RECIPE. Ingredients: Mix 40% spruce shoots and 60 % sugar in a glass jar. Put the jar in a sunny window for a couple of weeks and shake it every day. When all sugar is dissolved, remove all spruce parts and put the syrup in a jar or bottle and store in refrigerator. 

 

FÖR FLER RECEPT MED VILDA VÄXTER: FÖLJ VILD MAT PÅ FACEBOOK

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

31 maj, 2016

RELATED POSTS

28 Comments

 1. Svara

  Sandra

  27 maj, 2016

  Mm lätt en av mina bästa grejer att göra på våren! Älskar granskottssirap men det här året har jag bestämt mig för att testa några andra varianter. Känner i och för sig att det nästan inte går att få för mycket sirap men mer än fem sorter behöver jag nog inte i kylen ändå ;)

  • Svara

   Hungry Heart

   27 maj, 2016

   Oj, fem olika sorters sirap? Det var inte dåligt! =D Jag nöjer mig med en stor laddning av granskottssirap, men kan lätt se kylen fyllas till hälften med diverse sirapsexperiment framöver. =D

 2. Svara

  Borgmästaren

  27 maj, 2016

  Det är så fascinerande att se på alla sätt du tar vara på naturen. Jag har varit dålig på det. Syrensaft är det enda jag gjort som varit lite utöver det vanliga för mig. I övrigt tror jag inte jag gjort något annat.

  Den där rabarberpajen har inte blivit av än. Väntar nu på att skörda årets för att inte få vattnig paj.

  Kul att du gillade grattiskortet. Jag använde inte tapetpapper utan mönstrade ark från ett block från Panduro. Jag tyckte de var så himla fina att jag köpte tre block på en gång, alla mycket lika varandra. Inte så smart eftersom de räckt väldigt länge och jag för länge sedan ledsnat på just de mönstren och gärna hade velat ha något mer diskret mönster. Men än får jag inte köpa ett nytt. Måste använda upp mer av de tre jag har först har jag bestämt.

  • Svara

   Hungry Heart

   27 maj, 2016

   Syrénsaft låter gott! Det är alltid roligt att prova nya smakvarianter, tycker jag. Naturen har så många goda smaker att bjuda på helt gratis, så det är en hel ny värld att upptäcka! =)

   Förstår verkligen att du köpte tre block i ett svep, för det var ett superfint mönster. Men om du tröttnat på det kanske du kan byta ark/papper med någon annan?

   Hoppas du får en riktigt fin helg!

 3. Svara

  Malin / Inte vego, men

  28 maj, 2016

  Tack för dessa tips! Har två år i rad följt rådet 50/50 och har alltid fått en massa kristaller som inte vill lösa sej. Rådet jag då fått har varit att koka upp det med vatten, men det har inte blivit jättebra. Så i år ska jag göra 60/40 och tillsätta mer granskott om det skulle behövas. Tack!!

  • Svara

   Hungry Heart

   31 maj, 2016

   Vad glad jag blir att höra att du gillar tipsen! <3
   Nej, granskottssirapen blir ju inte riktigt lika bra om man blandar den med vatten eller kokar den. Det är mer av en nödlösning för att man inte skall bli helt utan... Om granskottsplockarsäsongen (phu, långt ord!) börjar gå mot sitt slut där du bor, så kan du ju även köra 70/30 för att vara på absolut säkra sidan att allt löser sig. Hoppas det går vägen med din granskottssirap i år!

 4. Svara

  Wilda

  28 maj, 2016

  Älskar alla dessa tips du gör på naturliga recept. Tusen tack för inspiration! Naturen är magisk och du gör den rättvisa.

  • Svara

   Hungry Heart

   31 maj, 2016

   Åh, vad kul att du gillar dem! <3

 5. Svara

  Beata

  29 maj, 2016

  nej vad spännande måste testa!

  • Svara

   Hungry Heart

   31 maj, 2016

   Ja, men gör det! Det är sjukt gott!

 6. Svara

  Katarina

  29 maj, 2016

  Låter gott! Om du inte jar testat gra skottssylt/marmelad så rekomenderar jag det. Supergott i syltkakor och muffins och… och… och….

  • Svara

   Hungry Heart

   31 maj, 2016

   Åh himmel vad gott det låter! Det blir definitivt något att testa till nästa år!

 7. Svara

  Annie - lättlagat vegokäk

  29 maj, 2016

  Vilken toppenbra guide! Jag har aldrig testat granskottssirap, men nu blev jag helt klart sugen. Ditt förra recept med häggblomssaft såg otroligt gott ut också <3 Tack för inspirationen!

  • Svara

   Hungry Heart

   31 maj, 2016

   Åh vad kul att du gillar guiden! Jag tycker definitivt att du skall testa granskottssirap för det är hur gott som helst. =)

 8. Svara

  Karin

  30 maj, 2016

  Hej Ruth!
  Tack för alla fina tips! Jag hör till dem som försökt göra granskottssirap men som efter någon månad fått slänga en sockerklump i komposten. Nu står en ny burk i fönstret och den ser mer lovande ut, kanske för att jag slängde i en citron i skivor som bidrar med vätska. Jag håller med dig om att kvoten 50/50 bör bytas ut mot 40/60, men skulle önska att du kan förtydliga att det är volymsenheter du syftar på. Jag har ett flertal gånger haft diskussioner kring ifall ”lika delar” betyder lika antal deciliter eller lika antal gram, och då är det bra om det inte finns något tolkningsutrymme i receptet :-).

  • Svara

   Hungry Heart

   30 maj, 2016

   Hej Karin! Stort tack för din kommentar och ditt påpekande! Jag håller med dig om att det är oklart om jag menar volym eller vikt. Superbra att du gjorde mig uppmärksam på det så att jag kunde ändra det och förtydliga!
   Det låter riktigt spännande att ha citron i granskottssirapen! Det måste jag också testa. Jag håller alla tummar för att din sirap blir bra i år!

   • Svara

    Karin

    30 maj, 2016

    Tack :)

 9. Svara

  Karin

  30 maj, 2016

  Tack :)

 10. Svara

  Milla

  31 maj, 2016

  Wow, vilken häftig grej! Låter gott..!

  • Svara

   Hungry Heart

   31 maj, 2016

   Mm, visst är det läckert att det blir sirap av sig självt av bara granskott och socker! Hur gott som helst dessutom!

 11. Svara

  A-mamman

  1 juni, 2016

  Vilka fina tips och bilder! Hittade hit när jag googlade hur man ska veta när sirapen är klar :) Har en burk stående i ett fönster hemma men har inte skakat den någon gång. Antar att jag ska börja med det idag.

  • Svara

   Hungry Heart

   1 juni, 2016

   Tack snälla du! <3 Och vad roligt att du hittade hit!
   Hoppas du hittade svaret att sirapen är färdig när allt socker löst sig. Skakar man burken så hjälper man vätskan från skotten blanda sig med och lösa upp sockret.
   Jag håller tummarna för att din granskottssirap blir bra och att du får en riktigt fin sommar!

 12. Svara

  Katarina

  18 juli, 2016

  Vet inte om du dricker alkohol men denna artikel fick mig att tänka på dig:
  http://www.aftonbladet.se/matvin/article23009325.ab

  • Svara

   Hungry Heart

   1 augusti, 2016

   Vad gullig du är som tänker på mig! Jag dricker extremt sällan alkohol och drinkar har det inte blivit på flera år, men det lät som en god kombo! Däremot har jag smakat granskott i chokladpralin. Now, that’s my thang!!!! =D

   • Svara

    Katarina

    1 augusti, 2016

    Choklad är min grej också. Granskottsglass är också gott! Alltså, ofta när jag läser dina blogginlägg så säger magen att jag måste hälsa på dig någon dag :-D

    • Svara

     Hungry Heart

     2 augusti, 2016

     Åh, granskottsglass låter helt magiskt! Det får bli ett projekt för nästa vår.
     Ha ha, ja vi brukar ha riktigt god mat här hemma och båda tycker om att experimentera med nya maträtter. Nu i flyttröran är det tyvärr mycket falukorv och pasta! =D

 13. Svara

  EVELINA

  9 december, 2017

  Hej!
  Läste precis igenom dina tips på hur det går till att göra granskottssirap, nu vet jag vad jag ska göra till våren. Har en fråga, hur lång är hållbarheten på ett ungefär. Förstår att det är många faktorer som påverkar. Men det vore kul att veta hur länge din sirap brukar hålla :)

 14. Svara

  Åsa

  14 maj, 2018

  Hej. Detta måste jag testa. Om du värner upp den och konserverar den. Hur varmt värmer du och hur länge? Hur lång hållbarhet får den då?

LEAVE A COMMENT