Recept på granskottssalt

Spruce Tip Salt Recipe | HungryHeart.se

De flesta känner till granskottssirap, men man kan även använda granskott till att smaksätta salt. Granskottssalt har en viss syrlighet och en mild smak av granskog (så klart). Det är gott att ha till t ex vilt, kött, fisk, kokt ägg och potatis. Senast vi bakade surdegsbröd här hemma, så bytte vi ut det vanliga saltet mot samma mängd granskottssalt och det blev riktigt, riktigt gott!

Medan det på de flesta ställen i landet är lite för sent på säsongen att göra sirap, så går det fortfarande utmärkt att göra granskottssalt. Det är lätt att svänga ihop, får en härlig, limegrön färg och blir en perfekt gå-bort-present. Så här gör du:

Spruce Tip Salt Recipe | HungryHeart.se

GRANSKOTTSSALT RECEPT

Ingredienser:

50% granskott (sett till volym, ej vikt)
50% grovkornigt salt

Gör så här:

 1. Ta bort snafs och smådjur från granskotten men skölj dem inte.
 2. Lägg granskott och salt i en mixer. Kör tills du inte längre ser delar av granskotten utan har ett grönt salt.
 3. Sprid ut saltblandningen på en plåt eller bakplåtspapper och låt det torka. Tryck sönder klumpar efter hand och vänd runt saltet då och då.
 4. Om det bildas hårda klumpar som inte går att trycka sönder, så kan du mortla dem och sedan låta dem torka lite till.
 5. När saltet är helt torrt häller du det på täta burkar.

Spruce Tip Salt Recipe | HungryHeart.se

Translation: SPRUCE TIP SALT RECIPE. Ingredients: 50% tender spruce tips, 50% coarse salt. How to: Put spruce tips and salt in a food processor and mix. Spread the green salt on a baking tray or parchment paper and let dry. Crush lumps and stir once in a while. When the salt is completely dry, store in air tight containers. Use the spruce salt with meat, fish, egg, bread or potatoes for example. 

FÖR FLER RECEPT MED VILDA VÄXTER: FÖLJ VILD MAT PÅ FACEBOOK

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

11 juni, 2016

RELATED POSTS

2 Comments

 1. Svara

  Mikaela

  9 juni, 2016

  Åh det lät ju riktigt gott till vilt eller på bröd som du sa! Vattnades lite i munnen på mig nu, haha.

  • Svara

   Hungry Heart

   11 juni, 2016

   Mm, det är hur mumsigt som helst! Roligt också att kunna ta tillvara på det som skogen ger. =)

LEAVE A COMMENT