Havtornsmarmelad med saffran recept

Sea Buckthorn Marmalade with Saffron Recipe | HungryHeart.se

I min nya trädgård växer det havtorn till min stora förtjusning. Ett dundernyttigt bär som är huvudingrediens i den lyxigaste och godaste marmeladen jag kan tänka mig: havtornsmarmelad med saffran. En ljuvligt solnedgångsfärgad och sötsyrlig goding som passar perfekt till ostbrickan eller att breda på ett fröknäcke till fredagsmyset.

(Ja, uppackningen av lådor fick vänta. Jag hittade en gryta och behövde koka marmelad!) 

 

HAVTORNSMARMELAD MED SAFFRAN RECEPT

(ger knappt 4 dl färdig marmelad)

Ingredienser:

400 g havtorn
0,5 g saffran (kan uteslutas)
250 g syltsocker (kan ökas om man vill ha en sötare marmelad)
ev 0,5 krm natriumbensoat

Gör så här:

 1. Rensa bären och lägg dem i en kastrull.
 2. Koka bären under lock i 5 minuter.
 3. Tag fram en ren kastrull och sätt en finmaskig sil över den. Häll bärmassan i silen och passera noga. (Tryck med baksidan av en sked för att pressa ut mer saft ur bärmassan som samlats i silen. Skrapa med en slickepott på undersidan av silen, pressa lite till med skeden, skrapa undersidan och upprepa tills det bara är en torr massa kvar och slickepotten inte fångar upp något mer. Det går att få ut mycket mer saft än man tror!)
 4. Stöt saffran med lite av syltsockret i en mortel. Blanda ned saffran och allt syltsocker i bärsaften. Koka upp och låt koka i 7 minuter under lock.
 5. Om du vill använda natriumbensoat för längre hållbarhet: Tag kastrullen från plattan, lägg lite av marmeladen i en skål och blanda med natriumbensoat. Häll tillbaka blandningen i resten av marmeladen och rör om.
 6. Häll genast marmeladen på varma och väl rengjorda burkar och sätt på lock omedelbart. (Jag brukar låta glasburkarna få vara i ugnen på 120°C i 10 minuter och koka lock, tratt, redskap och eventuella gummiringar).
 7. Låt burkarna stå upp och ned i ca 15 minuter och vänd dem sedan. När marmeladburkarna svalnat skall de förvaras mörkt och svalt.
 8. Servera marmeladen till t ex ostbricka eller fröknäcke.

Ta gärna vara på skal och kärnor som blivit över genom att bre ut dem på lite bakplåtspapper och låta dem torka. Använd dem sedan som vitamintillskott på t ex gröt, yoghurt eller i smoothie.

Sea Buckthorn | HungryHeart.se

FÖR FLER RECEPT MED VILDA VÄXTER: FÖLJ VILD MAT PÅ FACEBOOK

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

11 september, 2016

RELATED POSTS

8 Comments

 1. Svara

  Finurliga fröken

  8 september, 2016

  Åh va gott de ser ut! Har faktiskt aldrig smakat dom bären men vet ju att dom är väldigt nyttiga. Kram

  • Svara

   Hungry Heart

   8 september, 2016

   Havtornen är ordentligt syrliga, friska och saftiga och jag tycker att de smakar lite som en sur variant på passionsfrukt. Ett enda bär innehåller lika mycket C-vitamin som en hel apelsin och havtorn har mer A-vitamin i sig än morötter! Bäst tar man såklart vara på näringsämnena om man äter dem färska, men lite måste man ju få använda till lyxmarmelad… ;-) Kram

 2. Svara

  Mikaela

  8 september, 2016

  Åh men gud så gott!

  • Svara

   Hungry Heart

   8 september, 2016

   You betcha! Havtorn må vara knixigt att plocka men oj vad det är värt det för den marmeladen! =)

 3. Svara

  Evelina - Evelinas Ekologiska

  8 september, 2016

  Wow! Vilken marmelad! Låter ju helt fantastiskt :D
  /Evelina – Evelinas Ekologiska

  • Svara

   Hungry Heart

   8 september, 2016

   Vad roligt att höra! =) Jag blev riktigt nöjd med den och till helgen kommer vi att äta ost, havtornsmarmelad och fröknäcke här. Mums!

 4. Svara

  Alexandra

  18 september, 2016

  Där vi bor växer det såååå mycket havtorn, det är verkligen översållat med buskar och bär! Jag undrar om havtorn är något man måste lära sig gilla så som det kan vara med sushi och oliver och annan mat. Jag önskar jag gillade havtorn! Men man ska ju aldrig säga aldrig, kanske jag måste ta och testa igen nu i höst :)

  • Svara

   Hungry Heart

   29 september, 2016

   Åh lyllos er som har så mycket havtorn kan ju jag som havtornsälskare tycka! Det är väl dock så att man inte kan gilla allt, men ibland kan det ju funka bättre i kombination med andra smaker och lite mer utblandat eller med mer socker tillsatt. Havtornen är ju rejält sura i naturell form! Du kan ju alltid ge det ett försök till, för ens smak ändras ju. =)

LEAVE A COMMENT