DIY Passfodral i läder med präglat citat

This post is also available in: English

DIY Embossed Leather Passport Cover Tutorial | HungryHeart.se

”Of all the books in the world, the best stories are found between the pages of a passport”. Det är ett citat jag verkligen skriver under på. Jag fullkomligt älskar att upptäcka nya platser, uppleva olika kulturer och fyllas med ny inspiration. Några av mina finaste minnen och roligaste äventyr har jag upplevt just när jag varit på resa.

På Monthly Makers tema bokstäver och ord passade jag på att prägla citatet på ett passfodral. Fodralet sydde jag för hand av återbrukat läder från en väska som köptes på andra sidan jordklotet för ett antal decennier sedan. (Steg-för-steg-beskrivning finns längre ned i inlägget).

DIY Embossed Leather Passport Cover Tutorial | HungryHeart.se

Först hade jag tänkt ge bort passfodralet till en liten kille med resglada föräldrar. Det är ju rätt vanligt att ge sagoböcker som doppresent och i hans fall kändes det mer rätt med ett passfodral att fylla med egna berättelser. Nu börjar jag däremot luta åt att behålla det själv, för jag gillar det lite för mycket känner jag… =)

Så här gör du ett eget passfodral med resecitat:

 

DIY Embossed Leather Passport Cover Tutorial | HungryHeart.se

DIY PASSFODRAL I PRÄGLAT LÄDER MED CITAT

Du behöver:

Läder (helst återbrukat, t ex från en gammal handväska), tjock och stark tråd (t ex vaxad lintråd eller jeanstråd), nål, bokstavsstansar, hammare, läderfärg eller nagellack i guld, smal pensel, eventuellt annat material än läder för passfodralets foder.

Gör så här:

 1. Klipp eller skär till en bit läder. Kortsidorna skall vara ca 2 cm större än höjden på ditt pass och långsidorna drygt dubbelt så stora som ditt pass är brett (se bild). (Jag gjorde min ännu lite större, eftersom storleken på pass har en tendens att ändras genom åren).
 2. Vik läderbiten på hälften och lägg något emellan, t ex ett kollegieblock, så att inte passets baksida blir präglat också. Placera allt på ett hårt och plant underlag.
 3. Tag fram bokstavsstansar och hammare och öva på en provbit först. Placera sedan 1-2 bokstavsstansar i taget på lädret och banka till dem ordentligt med hammaren. Om det inte blev ett tillräckligt djupt intryck, kan du leta dig fram med stansen till det gamla mönstret och banka en gång till.
 4. Fortsätt stansa tills hela citatet är på plats. Jag valde ”of all the books in the world, the best stories are found between the pages of a passport”.
 5. Klipp till fodret som skall vara lika stort som det stansade lädret men delat på mitten (se bild).
 6. Klipp bort en remsa av fodret i mitten, så att du kan stänga passfodralet utan att fodret viker sig (se bild).
 7. Sy ihop fodret med det stansade lädret genom att göra en söm runt om hela passet. Du kan antingen använda symaskin eller sy för hand. Om du inte använder maskin och lädret är lite tjockare kan du först behöva använda en syl för att göra hål till sömmen.
 8. Så här ungefär skall det se ut när det är färdigt.
 9. Fyll i de stansade bokstäverna med guldfärg. Låt torka. Ha en trevlig resa med ditt fina passfodral! =)

DIY Embossed Leather Passport Cover Tutorial | HungryHeart.se

DIY Embossed Leather Passport Cover Tutorial | HungryHeart.se

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I september är temat BOKSTÄVER OCH ORD och Stina är värd. Kommentera detta inlägg med en länk till ditt bidrag senast den 28:e september för att vara med.

Vi som håller i Monthly Makers är AliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatriceElsaJessicaMikaelaRuthSandraStina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

DIY Embossed Leather Passport Cover Tutorial | HungryHeart.se

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’InstagramFacebook och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

27 Comments

 1. Svara

  Mikaela

  21 september, 2016

  Men wow vad fint det blev! Att du sydde allt från scratch från en bit läder från en väska! Heja vad bra! Guldfärgen blev hur fin som helst också!

  • Svara

   Hungry Heart

   30 september, 2016

   Tack för all den peppen, Mikaela! =) Det kändes bra att kunna göra något av material som redan fanns hemma (minus bokstavsstansar) och att något som var för nött för att fortsätta användas kunde få nytt liv i annan form.

 2. Svara

  Josefin

  21 september, 2016

  wow så otroligt fint!

  • Svara

   Hungry Heart

   30 september, 2016

   Tack snälla du!

 3. Svara

  Alicia

  21 september, 2016

  MEN RUTH! Jag hade missat att du gjort hela passfodralet – det ser så proffsigt ut så jag har svårt att greppa att det är ett hemmabygge! GISSA om jag kommer låna denna tutorial, blev inspirerad att genast leta igenom tygskåpet fast jag vet att där inte finns något läder. WOW! Sen tycker jag det är sååå fint det här citatet, och hade blivit oerhört rörd som förälder till ett barn som fick det. Alltså, jag blir rörd bara av att läsa din tanke med verket (men klandrar dig knappast om du väljer att behålla det själv ;)).
  Sen tycker jag du löste ifyllnaden av bokstäverna så bra! Klart det var guld som fattades!

  Detta är ett av mina favoritbidrag ever <3

  • Svara

   Hungry Heart

   30 september, 2016

   Men alltså Alicia din fining… TACK!!! <3<3<3

 4. Svara

  Katarina

  21 september, 2016

  Vilket vackert hantverk. Förstår att du både vill ge bort det och behålla det. Men om det är tänkt som en doppresent så undrat jag om barn idag har egna pass från så låg ålder. Vill minnas att vi åkte med på föräldras pass. Och när vi fick egna så fick jag tigga passkontrollanterna om stämplar, det behövdes inte längre (inte dit vi åkte iaf) sa de. Det behövdes verkllgen ansåg jag och ibland veknade de, ibland inte.

  • Svara

   Hungry Heart

   30 september, 2016

   Tack! Ja, visst är det tråkigt att man inte får stämplar i passet alls lika ofta nu. Men pass skall man allt ha redan som spädbarn nu för tiden. Till och med djur måste ju ha pass!

 5. Svara

  Silje

  21 september, 2016

  Nydeleg! Sitatet passar så utruleg godt til passfutteralet, og resultatet blei kjempefint :)

  • Svara

   Hungry Heart

   30 september, 2016

   Tack snälla du! <3

 6. Svara

  Wilda

  21 september, 2016

  Otroligt vackert. Vill lägga in en beställning bums! Underbar färg, så väldigt fint sytt att det känns så proffsigt. Känns verkligen att det är din hand om har lagt omsorg på detta hantverk. Citatet är så på pricken rätt och det här är helt klart ett av mina favoritbidrag i MM alla tider. Imponerad! Och fotot! Det känns nästan som att jag kan ta på lädret. Proffsigt!

  • Svara

   Hungry Heart

   30 september, 2016

   Tack snällaste du! Det blir jag väldigt, väldigt glad av att höra. <3

 7. Svara

  Jenny

  21 september, 2016

  Helt GALET fint! Älskar allting från ide och citat till material, utförande och finish. Blev så perfekt med guldfärgen också, det smälter liksom in och sticker ut på samma gång. Helt enkelt perfekt allting, vill ha ett prick likadant. Och det måste väl ändå vara ett av de bästa betygen när det kommer till hantverk!

  • Svara

   Hungry Heart

   30 september, 2016

   Tack snälla du för den kommentaren som lade sig som mjuk bomull runt hjärtat. <3

 8. Svara

  Grahnslöjd

  22 september, 2016

  Alltså WOW!!! Så otroligt fint & proffsigt utfört!! Älskar citatet också! Vet inte vad jag mer ska skriva men jag är så imponerad!!! Har själv varit sugen på att jobba med skinn ett bra tag och nu blev jag ännu mer peppad!!!:)

  • Svara

   Hungry Heart

   30 september, 2016

   Vad glad jag blir att höra det! Tack snälla du! Och jag tycker absolut att du skall testa att jobba med skinn. Det är ett riktigt spännande material att skapa med. =)

 9. Svara

  Anki

  22 september, 2016

  Wow så snyggt! Älskar det! Sånt där skulle man absolut vilja ha när man är ute och reser till sitt pass. Så duktig du är och fint gjort!

  • Svara

   Hungry Heart

   30 september, 2016

   Taaaack! Vad go du är! <3

 10. Svara

  Borgmästaren

  23 september, 2016

  Verkar rätt så pilligt, i synnerhet att fylla i med guldf’ärg, men ack så värt det! Är så imponerad av resultatet! Behåll det, behåll det! Köp en tennram i form av en nalle eller någon annan doppresent och låt det här stanna hos dig. Det kommer ändå att dröja innan babyn använder sitt pass medvetet. Han uppskattar nog tennramen flera år innan passfodralet. Pärlor för svin… Ja, kanske inte svin, men hoppas du fattar vad jag menar. Ett födelsedagståg med plats för ljus är annars en doppresent som (och barnet) uppskattat. t ex som detta http://www.blaelefant.se/fodelsedagstag Blir ett minne som man kan prata om varje födelsedag i år och som barnet också kan glädja sig åt. Och vill man så kan man ju snida till en egengjord variant på den.

  • Svara

   Hungry Heart

   30 september, 2016

   Tack för dina fina ord! Och ja, det var allt rätt så pilligt, men man behöver ju inte göra stygnen riktigt så små. =)
   Vilken härlig idé det var med födelsedagståget! Det har jag faktiskt aldrig hört talas om tidigare, men jag kan tänka mig att det blir en stor succé hos såväl barn som vuxna. Tack för tipset!

 11. Svara

  Borgmästaren

  23 september, 2016

  Som vi som föräldrar och barnet uppskattat, skulle det stå.

 12. Svara

  Skuggsidan

  2 oktober, 2016

  Alltså det här är så otroligt fint och kreativt så jag vet inte vad! Citatet är vackert och träffande. Håller med nån annan kommentar att det är ett av de coolaste bidragen jag sett.

  • Svara

   Hungry Heart

   3 oktober, 2016

   Men åh TACK!!! <3<3<3 Det gör mig väldigt, väldigt glad att höra.

 13. Svara

  Julia

  6 februari, 2017

  Såg detta i höstas och blev lite förälskad, sparade det i minnet och tänkte göra något liknade nu! Vad är det för bokstavsstansar, sådana som är till metall? :) Tack för all fin inspiration!

  • Svara

   Ruth

   6 februari, 2017

   Åh vad roligt att höra, Julia! <3 Tack snälla du!
   Det finns speciella stansar för läder, men jag använde sådana som är till för metall. De är billiga och finns typ på Biltema, Claes Ohlsson och liknande.
   Kram Ruth

 14. Svara

  Sara

  31 juli, 2018

  Wow Så fint! Vill göra ett själv också, vilken mm på bokstavsstansarna använde du dig av? :)

LEAVE A COMMENT