This post is also available in: English
Basilika passar alldeles utmärkt även i bakverk. Basen i den här kakan är en otroligt saftig citronsockerkaka som har lite mer syrlighet i sig. Den bryter av fint mot den söta, gröna basilikaglasyren som man man ringlar över.
En riktigt frisk, fräsch och annorlunda kaka med wow-faktor trots att den är enkel att göra. Prova!
CITRONKAKA MED BASILIKAGLASYR RECEPT
Ingredienser:
2 ägg
2 dl socker
75 g smör
1 dl mjölk
Rivet skal från 1 eko-citron
4 msk citronsaft (drygt 1 eko-citron)
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 kruka färsk basilika
1 msk vatten
ca 2 dl florsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°C.
- Riv citronskalet och pressa ur citronsaften. Ställ åt sidan.
- Blanda mjölet med bakpulvret och vaniljsockret i en bunke.
- Häll ägg och socker i en annan bunke och vispa med elvisp tills smeten blir riktigt luftig.
- Smält smöret i en kastrull och häll sedan ned mjölken i kastrullen.
- Rör snabbt ned smör och mjölk i äggblandningen. Vänd försiktigt ned mjölblandningen tills allt blandat sig, men försök att röra så lite som möjligt. Tillsätt citronskal och citronsaft och blanda försiktigt.
- Häll smeten i en smord och mjölad form som rymmer ca 1,5 l och grädda långt ned i ugnen ca 40-45 minuter. Kolla med sticka om den är färdig.
- Låt kakan svalna i formen och stjälp sedan upp den på ett fint fat.
- Kör basilikabladen och vattnet i en mixer till en jämn smet. Blanda i florsockret. Ringla glasyren över den kalla kakan och låt stelna.
FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’, Instagram, Facebook och Pinterest
Mikaela
Men vad spännande recept, aldrig hört talas om basilikaglasyr! Superfina bilder!
Hungry Heart
Tack! Nej, jag hade inte heller hört talas om det, utan det är ett eget påfund. ? Jag gjorde en del försök först med basilika i själva sockerkakan (blev inte så bra) innan jag kom fram till den här varianten som blev helt spot on. ?
Jenny
Låter fantastiskt gott! Och ser helt ljuvligt ut. Basilika kan ju vara bland det godaste som finns och funkar perfa till det allra mesta! Gjorde pannacotta med basilika tidigare i år, blev riktigt gott. Brukar också ofta använda torkad basilika när jag bakar bröd istället för klassiska brödkryddor.
Hungry Heart
Alltså basilika kan nog vara min favoritkrydda. Det låter hur gott som helst att använda det i pannacotta! Och smart idé att krydda bröd med det. Vi bakar så gott som allt bröd själv och brukar slänga ned allt från nötter till frön och citronskal i det. Hmm, det får nog allt bli basilika och kryddor framöver ett tag i surdegsbrödet! =)
Finurliga fröken
Så otroligt vacker! Jag är inte alls förtjust i basilika men den här kanske man skulle testa bara för att den är en sån vacker modell. Kram
Hungry Heart
Tack, Ida! <3 Vad gullig du är! Kram
Borgmästaren
Allt lika många överraskningar i dina recept och alla ser så in i bomben goda ut även om glasyren var en överraskande färg. Trevlig helg!
Hungry Heart
Det är alltid kul att komma med lite oväntade smaker och färger. =)
Tack snälla för alla dina underbara kommentarer. Hoppas du får en riktigt fin helg!
Borgmästaren
Var tvungen att göra egna pumpaljus a la Ruth. Länkade till dig och har längtat ett år efter att få göra dem. Tack för superbra tips!
Hungry Heart
Åh, vad roligt att höra! <3 Jag såg dina superfina pumpor och det är så himla synd att jag inte kan kommentera hos dig, för jag ville verkligen säga att de är kanon. Riktigt smart variant du gjort med värmeljus istället för att smälta ned ljusstumpar också! Jag samlade några höst-DIY:s på Hungry Heart idag och såg till att länka till dina pumpor. =)