DIY Miljövänliga braständare och julpynt

This post is also available in: English

DIY Eco-Friendly Holiday Decor & Fire Starter | Hungry Heart

Nu blir det miljövänligt julpyssel! De här ”snöiga” kottarna är fina att julpynta med och när julen är över, kan du använda dem som miljövänliga braständare. Har du ingen kamin / kakelugn hemma, så kan du spara braskottarna till grillsäsongen och använda dem för att tända grillen utan tändvätska. Dessutom är de smidiga att ta med sig på skogsutflykten. Smart va? (Steg-för-steg-beskrivning av hur man gör braskottar och hur man använder dem finns längre ned i det här inlägget).

DIY Eco-Friendly Fire Starters | Hungry Heart

Braskottarna är gjorda av kottar som jag plockat i skogen och återbrukade ljusstumpar. Materialkostnaden blev därför noll kronor och dessutom är kottarna superenkla att göra. Så var ekosmart och skippa tändvätska och braständare med kemikalier och gör egna braskottar istället!

DIY Eco-Friendly Fire Starter & Holiday Decor | Hungry Heart

DIY MILJÖVÄNLIGA BRASTÄNDARE

Material:

Tallkottar, överblivna ljusstumpar av 100% stearin, mikrosäker skål, mikrovågsugn, gaffel och eventuellt sax och bakplåtspapper.

Så här gör du:

 1. Plocka tallkottar, ta in dem i rumsvärme och låt dem torka i ett par dagar.
 2. Klipp bort de svarta vekarna från ljusstumparna om du skall använda de färdiga kottarna som dekoration (annars blir de gråaktiga och prickiga). Lägg stearinstumparna i en mikrosäker skål som du inte är rädd om.
 3. Låt stearinet smälta på halv effekt i mikron och kolla ofta så att du inte kör för länge. (Du kan även smälta stumparna över ett vattenbad på spisen eller i en kastrull som du inte är rädd om, men det tycker jag är klart krångligare). När stearinet smält plockar du bort vekarna.
 4. Doppa en kotte i taget i det smälta stearinet.
 5. Lägg den doppade kotten på ett tåligt underlag där den inte fastnar. (Jag lade mina på bakplåtspapper på en ugnsplåt). Låt stelna. Doppa sammanlagt ca 3 gånger i det smälta stearinet och låt stelna mellan gångerna. Du kommer sannolikt att behöva värma upp stearinet i mikron mellan gångerna.
 6. Julpynta miljövänligt med dina färdiga kottar eller använd dem på en gång som braständare. Läs längre ned i inlägget hur du gör för att använda kottarna för att starta en eld!

DIY Eco-Friendly Fire Starter & Holiday Decor | Hungry Heart

SÅ HÄR GÖR DU UPP ELD MED BRASKOTTAR

Brasa (inomhus och utomhus):

Placera en braskotte mellan två torra vedträn. Se till att kottens fjäll pekar nedåt och tänd den underifrån.

Grill:

Gör en liten hög / kulle av grillkol i grillen. Placera en braskotte på toppen med fjällen pekandes nedåt. Tänd kotten. Vänta tills grillkolen runt omkring den glöder och blanda då grillkolen.

DIY Eco-Friendly Fire Starters | Hungry Heart

FLER MILJÖSMARTA INLÄGG:
Så städar du badrummet miljövänligt med husmorsknep
DIY återbrukad bricka med geometriskt mönster (Ferm Living rip off)
Så städar du miljövänligt med bakpulver

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’InstagramFacebook och Pinterest

SparaSpara

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

12 Comments

 1. Svara

  Anki

  8 december, 2016

  Gud vad smart! Det här tipset sparar jag! :)

  • Svara

   Hungry Heart

   15 december, 2016

   Superroligt att du gillar tipset! =)

 2. Svara

  Mikaela

  8 december, 2016

  Men vad bra och miljövänlig grej! Och snygg?! HEJA dig!

  • Svara

   Hungry Heart

   15 december, 2016

   Det blir ju dubbelt återbruk och det är ju aldrig fel. ;-)

 3. Svara

  Katarina

  9 december, 2016

  Det här gjorde jag ofta när jag var ute mer i naturen men jag har aldrig tänkt på att man kan ha de snöiga kottarna som julpynt. Jättefina ju när man ser dem så här års, jag gjorde dem mest till sommaren så då fanns inte tanken där. Kul att få se dem från ett nytt håll.

  • Svara

   Hungry Heart

   15 december, 2016

   Ja men visst funkar det bra att tända med braskottar? Dessutom är det ju rätt många som spraymålar kottar vita till jul och då är det här ju ett klart bättre alternativ. Plus att man kan använda kottarna till något bra efter jultiden också. =)

 4. Svara

  Ragnhild

  11 december, 2016

  For ein god idé! So fint med julepynt som ikkje berre blir liggjande og tar opp plass resten av året, men som faktisk kan brukast til noko etterpå.

  • Svara

   Hungry Heart

   15 december, 2016

   Vad roligt att du gillar det! Ja, julpynt är ju oftast något som bara används några få veckor om året, så kan de användas till något mer är det ju aldrig fel. =)

 5. Svara

  Mary Sane

  12 december, 2016

  Är gravt sugen på att testa göra såna här! Kul julklapp till farsan (även om han måste vänta till sommaren innan användning). Måste bara försöka komma ihåg om mina ljusstumpar är av paraffin eller stearin…

  • Svara

   Hungry Heart

   15 december, 2016

   Vad roligt! Braskottarna funkar iofs med paraffin också, men det är mycket sämre för miljön eftersom paraffin görs av fossil olja. Sedan är ju inte all stearin bra heller. Man får kolla så att den inte är baserad på icke-certifierad palmolja. Och med alla dessa brasklappar: hoppas att din pappa uppskattar julklappen om du beslutar dig för att testa att göra den! =)

 6. Svara

  Borgmästaren

  14 december, 2016

  Jättebra tips och sedan skadar det ju inte att de är snygga också!

  Tänk att man kan ta en så otroligt vacker bild av en brinnande kotte. En nästan meditativ bild. Nu är det kanske lite sent att samla kottar hos oss, men nästa höst blir det nog av. Ljustumpar har jag gott om och jag har tänkt göra nya ljus av dem, men det har inte blivit av. Tror det fastnat vid att den veke jag såg (Panduro) var sjukt dyr. Det tog liksom udden av lusten att stöpa och efter jul brukar jag vara så less på allt som heter jul. Men jag ska definitivt spara tipset. Såg att någon tipsade om att ge bort braständar-kottar och det är ju en toppenidé. En gå-bort-advents-gåva.

  • Svara

   Hungry Heart

   15 december, 2016

   Tack! <3 Ja, ljusstumpar brukar man ju alltid få över och man måste ju inte nödvändigtvis göra just nya ljus av dem. Tycker det var en alldeles utomordentligt bra idé med braskottarna som gå-bort-present! Hemmagjorda gåvor är de klart bästa.

LEAVE A COMMENT