Virkade grytlappar med våffelmönster och hängare i läder – GRATIS mönster och beskrivning

This post is also available in: English

DIY Virkad grytlapp med våffelvirkning | Hungry Heart

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN ENGLISH

Jag berättade ju för er att det skulle bli mycket mer DIY här på Hungry Heart framöver. Det känns så roligt att äntligen kunna sätta igång med det!

Först ut är dessa virkade grytlappar med våffelmönster som ”står ut” i 3D. Till hängare använder man återbrukat läder eller fuskläder från ett gammalt skärp.

Jag ville göra grytlappar som kändes stilrena men samtidigt inte tråkiga. Då passade det bra med sobra färger men med en struktur som ger mer liv. Våffelmönstret gör också grytlapparna extra tjocka och skyddar bra när man ska ska ta ut varma plåtar ur ugnen. Dessutom är det inte så dumt med nyttoprylar som samtidigt är snygga nog för att hänga framme jämt och som blir en del av inredningen.

(Mönster och steg-för-steg-beskrivning längre ned i inlägget).

DIY Virkad grytlapp med våffelmönster | Hungry Heart

Grytlappar var något som verkligen behövdes hemma hos mig. Eftersom både min Kärlek och jag älskar att vara i köket och baka och laga mat, så slits de extra snabbt. Våra gamla grytlappar hade hunnit bli helt trasiga, så det var kul att göra nya som också passade vår stil bättre. Men framför allt var det ett riktigt roligt virkprojekt!

DIY Virkad grytlapp med våffelmönster och läderhängare | Hungry Heart

Det slog mig också när jag gjorde grytlapparna hur rofyllt det är att sitta och virka och hur snabbt man ser resultat när man jobbar med stolpar. Själva våffelmönstret räknas dessutom som ett relativt enkelt mönster, så du behöver inte vara en mästervirkare för att fixa de här grytlapparna!

Så här gör du virkade grytlappar med våffelmönster:

DIY Virkade grytlappar med våffelmönster och läderhängare | Hungry Heart

DIY VIRKADE GRYTLAPPAR MED VÅFFELMÖNSTER OCH HÄNGARE I LÄDER

Material:

 • Garn, ca ett halvt nystan för två grytlappar
 • Virknål som passar garnets tjocklek (står på garnförpackningen – min virknål var 4,5 mm)
 • Sax eller kniv
 • Gammalt skärp i läder eller fuskläder
 • Håltång
 • Hammare
 • En nit (eller en tryckknapp om du vill kunna ta loss hängaren vid tvätt)

Detta behöver du kunna innan du börjar:

 Hur man gör en löpögla och lägger upp luftmaskor

Hur man virkar stolpar

Våffelvirkning mönster | Hungry Heart

Gör så här:

Våffelvirkning mönster

Varv 1: Gör en löpögla och lägg upp luftmaskor tills du har den bredd du vill ha på din färdiga grytlapp. Antalet måste vara delbart med tre och sedan lägger du till fyra till antalet. Jag valde 24 luftmaskor (går att dela med tre) och lade sedan till fyra, så totalt gjorde jag 28 st luftmaskor.

Varv 2: Gör en stolpe i andra maskan från virknålen. Fortsätt göra en stolpe i varje maska längs hela raden med luftmaskor. Avsluta varvet med att göra en luftmaska och vänd sedan virkningen.

Varv 3: Gör en stolpe i andra maskan från virknålen.

Nu är det dags att börja med det jag valt att kalla ”våffelmaska”! Du kommer i princip att göra en stolpe men istället för att sticka ned virknålen i nästa maska kommer du att sticka den bakom stolpen från föregående varv (se röd pil på steg-för-steg-bild). Alltså: vira garnet runt virknålen, stick ned virknålen bakom stolpen från varvet under, hämta garnet och dra igenom. Du kommer nu att ha tre öglor på din virknål. Vira garnet över virknålen och dra igenom de första två öglorna (du kommer nu att ha två öglor på din virknål). Vira garnet över virknålen och dra igenom båda öglorna.

Gör två stycken vanliga stolpar.

Fortsätt varvet genom att upprepat virka 1 ”våffelmaska” och 2 stolpar tills du bara har en maska + vändmaskan från förra varvet kvar. Gör sedan en ”våffelmaska” och därefter en vanlig stolpe.

Avsluta varvet med att göra en luftmaska och vänd sedan virkningen.

(mönstret fortsätter efter bilden)

DIY Våffelvirkad grytlapp | Hungry Heart

Varv 4: 

Gör en stolpe i andra maskan från virknålen. Virka sedan en stolpe i nästa maska.

Fortsätt genom att upprepat virka två ”våffelmaskor” och en vanlig stolpe tills det bara är en maska + vändmaskan från förra varvet kvar. Gör då två vanliga stolpar.

Avsluta varvet med att göra en luftmaska och vänd sedan virkningen.

Varv 5-17: Upprepa varv 3 och 4. (Du kan välja att göra fler eller färre varv än 17, men om du börjat med 28 luftmaskor, så ger 17 varv en någorlunda kvadratisk grytlapp).

Istället för att göra en luftmaska i slutet av ditt allra sista varv, så fäster du garnet.

Klicka här om du hellre vill se virkbeskrivningen i video (av Bella Coco på engelska), men avsluta inte med ett varv med stolpar som hon gör, för då blir grytlapparna inte symmetriska. Jag har använt hennes knep vid kanter och vändningar medan våffelmönstret är en klassiker i virkvärlden.

(beskrivningen fortsätter efter bilden)

DIY Virkade grytlappar med våffelmönster | Hungry Heart

Montera hängare i läder

 • Klipp eller skär till skärpet så att du får remsor som blir lagom långa till hängare.
 • Gör hål i ändarna av remsorna med en håltång.
 • Nitar kommer i två delar – en lång och en kort. Sätt den långa delen av niten i grytlappens hörn, så att själva ”huvudet” på niten är på framsidan av grytlappen. Alternativt sätt fast en tryckknapp istället för nit för att kunna ta loss hängaren vid tvätt.
 • Trä läderremsans hål över den utskjutande delen av niten (på baksidan av grytlappen).
 • Sätt fast den korta niten och banka till med en hammare.

HAR DU GJORT VÅFFELVIRKADE GRYTLAPPAR EFTER MIN BESKRIVNING? LÄNKA GÄRNA TILL DET HÄR INLÄGGET ELLER TAGGA @HUNGRYHEART.SE I SOCIALA MEDIER SÅ ATT JAG HITTAR DIG! <3 

DIY Virkade grytlappar med våffelmönster | Hungry Heart

P.S. Nya temat i Monthly Makers är släppt hos Stina

 

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’InstagramFacebook och Pinterest

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

25 Comments

 1. Svara

  Mikaela

  9 februari, 2017

  Gud vad fina! Spännande med våffelmönstret, det måste jag prova!

  • Svara

   Ruth

   9 februari, 2017

   Vad roligt att du tycker det, Mikaela! Våffelmönstret är jätteroligt att virka, så prova! Jag blev så sugen på att fortsätta våffelvirka att jag fick hejda mig från att göra fler grytlappar än två. Funderar lite på att göra en filt i samma mönster faktiskt. =)

 2. Svara

  Julia

  10 februari, 2017

  Alltså våffelmönster <3 hör ju på namnet hur fint det är! synd bara att jag inte kan (har tålamod) att virka överhuvudtaget, måste be mamma fixa ett par åt mej istället haha :D

  • Svara

   Ruth

   14 februari, 2017

   Ja mönstret ser verkligen precis ut som en belgisk våffla! ?
   Hoppas du får mamsen att göra grytlappar åt dig. ? Annars kan jag ju berätta att jag inte heller har världens bästa tålamod och lärde mig virka först för några år sedan. Men det är helt beroendeframkallande! Det går mycket fortare än att sticka och man behöver inte oroa sig för tappade maskor.

 3. Svara

  Fredrikapåvinden

  10 februari, 2017

  Men hallå så fina! ÄLSKAR mönstret!

  • Svara

   Ruth

   14 februari, 2017

   Åh tack Fredrika! ❤

 4. Svara

  Ellen

  10 februari, 2017

  Åh, dessa är ju väldigt fina! Älskar våffelmönstret, tänker att det gör en annars enkel grytlapp oerhört fin!

  • Svara

   Ruth

   14 februari, 2017

   Vad roligt att du gillar dem, Ellen! Ja, det blir ju lite mer som händer när det blir en struktur på grytlapparna. Och allt som liknar våfflor måste ju vara bra! ??

 5. Svara

  Anki

  10 februari, 2017

  Men så fin! Härligt med virkade saker :) Älskar verkligen grått som färg också, det är så neutralt och ändå väldans snyggt! Tack för mönster också :)

  • Svara

   Ruth

   14 februari, 2017

   Tack Anki! Det är ju så himla roligt att virka. ?

 6. Svara

  Finurliga fröken

  10 februari, 2017

  Men lägg av! Så fint! Jag har precis lärt mig göra stolpar så ska nog våga mig på att göra såna. Kram

  • Svara

   Ruth

   14 februari, 2017

   Vad gullig du är! ? Och roligt att du lärt dig virka stolpar! Då kan du allt som behövs för att göra de här grytlapparna. Jag är alldeles övertygad om att du fixar att virka dem! Kram

 7. Svara

  Alicia

  10 februari, 2017

  Det här är så extreeemt snyggt och proffsigt Ruth! Och jag är verkligen i behov av nya grytlappar! Det enda jag grunnar på är vad för garn en ska använda som är så värmetåligt som möjligt – vad körde du? Jag har stickade i bomull nu och de blir för varma om en ska hålla i en varm plåt mer än några sekunder, men jag funderar på om tjockt ullgarn eller nån halvlinnevariant kan gå bättre. Jag ska forska lite på den saken men sen vill jag verkligen prova detta mönster! Tack för att du delar med dig <3

  • Svara

   Ruth

   14 februari, 2017

   Tack Alicia! Roligt att höra! ❤
   Jag virkade med ett tjock ullgarn och det isolerar bra mot värme. I och med att våffelmönstret gör grytlapparna tjockare än vanligt, så jag tror det ska funka om man använder ett tjockare bomullsgarn också.

 8. Svara

  Wilda

  12 februari, 2017

  Men hjälp så fint! Verkligen vackert! Den grå färgen gjorde ju sig också helt utmärkt till lädret och mönstret.

 9. Svara

  Borgmästaren

  12 februari, 2017

  Jättesnygga och verkligen stilrena.

  Säkert enkelt mönster, som du säger, men jag har ett motstånd mot att följa beskrivningar eftersom det oftast blir fel. Finner tyvärr sällan den lugn och ro kring mig som hade behövts för att följa ett mönster. Det är möjligen då när alla barnen sover, men då är jag själv lite för dimmig för att ta in nytt.

  Idag har jag dock införskaffat material till nya Monthly Makers-temat. Ska bli kul att se om det funkar som jag tänkt mig. Det blir hårdvara den här månaden, inga mjuka material alls.

  • Svara

   Ruth

   6 oktober, 2017

   Tack så mycket!
   Känner du inte för att följa beskrivningar så är det ju bara att göra grytlappar av fasta maskor eller stolpar. Det blir himla fint det också och kräver inget räknande. =)
   Ah, spännande med hårdvara i ditt bidrag till MM-temat. ;-)

 10. Svara

  Margret

  11 mars, 2017

  Jättefina grytlappar som jag hittade hos Anna María på dnilva.se. Tack! Har redan hunnit virka ett par – fast större. La upp 40 lm, använder virknål nr 4,5 och fick då rejält stora grytlappar. Gav bort dem och har redan påbörjat nästa par. Dessutom har flera väninnor imponerats och ska plocka fram virknålen – bara tack vare dig!

  • Svara

   Ruth

   6 oktober, 2017

   Åh vad glad jag blir av din kommentar! Underbart att höra att ni inspirerats. <3

 11. Svara

  CreativeYou

  2 juni, 2017

  Dessa grytlappar är så himla snygga och dekorativa, vi har tipsat om detta på vår inspirationsblogg :)

  • Svara

   Ruth

   6 oktober, 2017

   Vad roligt att höra! Tack snälla!

 12. Svara

  RML

  28 september, 2017

  Så jättefina grytlappar! Tack för mönster! En fråga bara, hur fungerar läderhänget när man tvättar dom?
  Tacksam för svar.

  • Svara

   Ruth

   28 september, 2017

   Hej Rosie! Vad roligt att du gillar grytlapparna!

   Tvätta helst grytlapparna för hand för att undvika att lädret kommer i kontakt med tvättmedlet. Ullgarn är bästa materialet att använda till grytlapparna för att skydda mot värmen och det måste ju ändå handtvättas.

   En annan idé är att du sätter fast läderhängaren med en tryckknapp istället för en nit. På så sätt kan du enkelt plocka bort hängaren innan du tvättar grytlappen.

   Smörj gärna in lädret med läderfett eller liknande, så behåller det sitt fina utseende även om det kommer lite vattenstänk plus att det håller längre.

   Använder du fuskläder är det troligtvis lite mer tåligt för tvätt, men det är beroende av vilket material det är tillverkat av.

   Lycka till!

 13. Svara

  Kerstin Östman

  6 juli, 2018

  Hej! Och tack för ditt fina mönster på grytlappar. Det tog lite tid att få fram mina gamla virkkunskaper + att klura ut ditt mönster men nu sitter det!
  Mvh. Kerstin

LEAVE A COMMENT