Återbruk DIY – Mina 10 bästa tips + massor av inspiration

Återbruk - 10 bästa tipsen & massa inspiration | HungryHeart.se

Att skapa med återbrukat material kan ju vara ett av de smartaste påhitten som finns. Inte är det ”bara” miljövänligt och resurssparande, utan också bra för plånboken och för att sätta igång kreativiteten lite extra.

Jag använder mig ofta av återbruk i mina DIY:s och denna månaden är dessutom det aktuella temat i Monthly Makers loppis. Då passar det väl utmärkt att jag delar mina bästa tips för återbruk med er! Det blir även massor av inspiration på återbrukspyssel som nästan alla har steg-för-steg-beskrivningar.

 

Tips nr 1: Återbrukat material är perfekt för att göra mobiler

Skall du göra en mobil eller drömfångare? Grattis, då finns det massor av bra återbruksmaterial att använda!

Exempel:

 • Ta en stomme från en lampskärm – det är lätt att hitta till en billig peng. Kolla bara så att tyget/skärmen går att ta bort utan alltför mycket besvär och att det inte är för hårt sittande klister. På bilden ovan ser du en molnmobil som jag gjorde av just en lampskärm.
 • Hängande fruktkorgar är min absoluta favorit när det kommer till att göra mobiler! Korgarna är inte särskilt eftertraktade på loppisar och därför billiga. Dessutom får man många metallringar på en gång, så en fruktkorg räcker till flera projekt. Jag har använt fruktkorgsringar till en mobil med Super Mario-tema.
 • Sybågar i trä är kanske aningens knepigare att få tag på på loppis nu för tiden men väldigt fina att använda till mobiler.

DIY Återbruk - 10 bästa tipsen & inspiration | Hungry Heart

 Tips nr 2: Fokusera på formen

Det är insidan som räknas på oss människor och samma sak gäller vid återbruk. Försök se bortom färger, mönster och stil och kika efter formen och det som gömmer sig under ytan istället. Att måla om någonting brukar vara en baggis!

Exempel:  

Den bruna tuppbrickan på bilden ovanför var inget som loppisbesökarna slogs om direkt… Men jag gillade enkelheten i formen och såg att den kunde passa till en mer modern stil. Med enkla medel gjorde jag om den 70-talsdoftande brickan som ingen ville ha till en ljusare variant som liknade en designerbricka jag suktade efter.

DIY Återbruk - 10 bästa tipsen & inspiration | Hungry Heart

Tips nr 3: Tänk återbruk i första hand

När du ska skapa något – fundera först på vilka delar som du kan använda begagnat material till innan du köper nytt. Återbruk handlar inte bara om att göra om en gammal sak eller skapa nya användningsområden för det. Det kan också vara att man tar bitar av det gamla och använder till något nytt.

Exempel: 

 • Ska du göra kylskåpsmagneter? Då kanske du kan använda bitar av gamla reklammagneter som du redan har hemma, som t ex de här marshmallowsmagneterna.
 • Tänker du göra läderhandtag till något? Då skulle du kunna klippa till det från ett avlagt skärp, som jag gjort till grytlapparna på bilden ovanför.
 • Vill du sy något i läder? Det finns säkert någon gammal väska du kan använda. Passfodralet på bilden gjorde jag av en utnött handväska med många år på nacken.
DIY Återbruk - 10 bästa tipsen & inspiration | Hungry Heart

Foto av dnilva.se respektive HungryHeart.se

Tips nr 4: Papperspåsar är inte skräp!

Presentpåsar med vackert mönster är perfekta att använda till pyssel och origami men även enkla, bruna påsar är prima material.

Exempel: 

DIY Återbruk - 10 bästa tipsen & inspiration | Hungry Heart

Foto HungryHeart.se respektive Pysselbolaget.se

Tips nr 5: Vill du göra det enkelt för dig – välj vitt eller träfärgat

Vita eller träfärgade ting är extra tacksamma att upcycla. Är de i relativt bra skick kan man nämligen skippa underarbetet och gå direkt på utsmyckningen. Loppisar brukar dessutom svämma över av vita blomkrukor som bara väntar på att att få ett hem.

Exempel:

DIY Patronvas | HungryHeart.se

Tips nr 6: Tänk utanför boxen när du väljer material

Lite av tjusningen med återbruk är att man aldrig riktigt kan förutsäga vad man kommer att ha för material att jobba med. Det kan dyka upp rätt udda saker, men kom ihåg att det går att skapa av precis allting! Våga ta ut svängarna och välj något lite annorlunda.

Exempel:

Här har jag använt tomma patronhylsor för att göra en vas.

Gör egna miljövänliga braständare av kottar | Hungry Heart

Tips nr 7: Återbruka ditt ”avfall”

Konservburkar, godisaskar, gamla ljusstumpar mm kan man göra mycket fint av istället för att bara återvinna.

Exempel: 

iPadhållare av Matildigt.se

Foto av matildigt.se

Tips nr 8: Slopa makeovern och byt användningsområde istället

Ibland behöver man faktiskt inte ens måla, slipa eller ändra för att göra om ett loppisfynd till något nytt!

Exempel:

Matildigt kom med den lysande idén att behålla ett brevställ precis som det var men byta funktion på det till en iPadhållare! Helt briljant!

DIY Återbruk - 10 bästa tipsen & inspiration | Hungry Heart

Foto Hildas.se respektive HungryHeart.se

Tips nr 9: Även trasiga kläder går att återbruka

När kläder är trasiga bortom räddning, så går det ändå att göra prima återbruk av dem.

Exempel:

DIY Återbruk - 10 bästa tipsen & inspiration | Hungry Heart

Tips nr 10: Låt silikonformar bli gjutformar

Låt gamla istärnings- och muffinsformar i silikon få nytt liv som gjutformar. De går att använda till att gjuta betong, gips, tvål, godis, kritor mm i och det är lätt att få ut slutresultatet ur formen utan att man behöver smörja den.

Exempel:

Den här kombinerade äggkoppen och ljuslyktan är gjuten i en gammal muffinsform.

Återbruk DIY - 10 bästa tipsen & inspiration | Hungry Heart

Bild ovan: DIY kuddar med ormbunkstryck. Här har jag återbrukat vanliga, vita kuddfodral och gett dem ett nytt och roligt utseende istället för att köpa nya.

 

Det här inlägget är extra inspiration inför Monthly Makers tema Loppis (du hänger väl på?). Vi som driver Monthly Makers 2017 är AliciaBeatriceElsaEmiliaFredrikaJessicaJohannaJuliaMikaelaRuthStina och Wilda. Mer av oss hittar du på FacebookInstagram, Pinterest, webben och i inspirationsgruppen We Are Monthly Makers. Inspireras, skapa och utvecklas med oss hela året!

 

Ännu mer återbruksinspiration hittar du i min bloggkategori DIY ÅterbrukSjälvklart vill jag också höra DINA bästa tips för återbruk! 

 

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’InstagramFacebook och Pinterest

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

9 Comments

 1. Svara

  Mikaela

  18 februari, 2017

  Vilket panginlägg! Så många bra tips!

 2. Svara

  Beatrice

  18 februari, 2017

  Gud så bra inlägg!! Ska sparas på för framtida referens, så himla bra du är. Får så mycket inspiration själv när man ser allt andra har skapat! Tack Ruth <3

  • Svara

   Beatrice

   18 februari, 2017

   Och så insåg jag när jag tryckte på skicka att jag glömt ändra bloggadress när jag kommenterar?! Men nu skickar jag iväg detta så är det gjort också, haha. Så himla bra inlägg alltså <3

 3. Svara

  Wilda

  19 februari, 2017

  Vilket jäkla proffs du är på den här typen av inlägg! Jag blir så förundrad över hur du får in allt så snyggt och pedagogiskt och medryckande. Tack för inspiration och proffsighet!

 4. Svara

  Pysselbolaget

  20 februari, 2017

  Tack för att vi fick vara med på ett hörn i det här härliga inlägget! Återbruk är toppen!

  Hälsar Karin & Freja / Pysselbolaget

 5. Svara

  Jess

  20 februari, 2017

  Så himla mycket bra tips! :D

 6. Svara

  Anna María

  23 februari, 2017

  Vilket maxat inspirerande återbruksinlägg! Heja återbruk och tack för att jag fick vara en del av inlägget.

 7. Svara

  yoyo

  24 juni, 2018

  Tack så mycket för att dela. Jag har redan delat den här artikeln med min Facebook så att fler kan dra nytta av det.

LEAVE A COMMENT