DIY Diamantlampa med GRATIS mall

This post is also available in: English

DIY Diamantlampa med GRATIS mall | Hungry Heart

Jag älskar stilrena, geometriska former och har länge gått och funderat på att göra en lampskärm som ser ut som en diamant. Nu när temat i Monthly Makers är geometri, var det äntligen läge att göra en diamantlampa!

Diamantlampan kan man t ex göra minimalistiskt vitt, dramatiskt svart eller kanske färgsprakande gult. Antingen kan man kombinera lampskärmen med en sladd i en matchande färg eller så väljer man en helt annan kulör för att skapa kontrast.

Som vanligt har jag gjort en mall och steg-för-steg-beskrivning till er. Mallen till diamantlampan är anpassad för att kunna skrivas ut direkt på kartongark i A4-format, så att det ska bli så smidigt och enkelt som möjligt för er.

DIY Diamantlampa med GRATIS mall | Hungry Heart

Från början hade jag tänkt göra min lampa av dubbla lager kartong, så att utsidan kunde bli matt svart och insidan i glänsande guld. Sedan bestämde jag mig för att välja diskret vitt istället. En textilsladd hade jag redan i förrådet, men jag var inte så förtjust i att den var neongrön. Lite spraymålande senare, så var den silverfärgad istället!

Nu hänger diamantlampan i vardagsrummet och sprider ett mysigt sken. Jag måste säga att jag gillar den skarpt!

Så här gör du för att skapa en egen diamantlampa:

DIY Diamantlampa med GRATIS mall | Hungry Heart

DIY DIAMANTLAMPA MED GRATIS MALL

Material:

Lampanordning och 4 st ark kartong i A4-format. (Om du vill ha en större lampa kan du använda kartong i A3, men då behöver du ha en skrivare som fixar det formatet).

Redskap: limpistol, linjal, sax och helst skalpell och skärmatta. Du behöver även något att biga pappret med, t ex baksidan av en skalpell, ett falsben eller ovansidan av en matkniv.

Mall: Jag kan inte längre ge ut mallen gratis. Kontakta mig på info [a] hungryheart.se om du vill köpa mallen.

Gör så här:

 1. Skriv ut 4 exemplar av mallen i naturlig storlek (100%) direkt på kartongarken. Tänk på att mallen bara får användas för personligt bruk och att du inte får sprida den på något sätt, t ex genom att lägga upp den på en blogg eller i sociala medier. Men bilder på din färdiga lampa får du ju så klart gärna dela! 
 2. Klipp ut en mönsterdel.
 3. Dra med falsbenet eller ovansidan av skalpellen/bestickkniven längs alla vikstreck och ta hjälp av linjal för att få det rakt.
 4. Vik pappersfiguren längs med alla streck, så att strecken hamnar på insidan.
 5. Gör likadant med alla mönsterdelar. (Det är åtta stycken totalt).
 6. Sätt lim på en av de långa flärparna och foga ihop den med en annan mönsterdel. Upprepa med alla delarna, men lämna en flärp olimmad, så att du senare kan sätta in din lampsladd.
 7. Lägg pappersfiguren platt på en skärmatta. Skär ut ett hål i mitten för lampsladden (se bild). Testa att vika ihop lampan för att se att sladden verkligen passar i hålet (men limma inte!).
 8. Limma ihop de korta flärparna, men lämna den sista olimmad.
 9. Sätt i lampanordningen och limma ihop det sista så att diamanten blir hel.

Var snäll och nämn att designen är gjord av Hungry Heart och länka till det här blogginlägget eller tagga @hungryheart.se på Instagram om du visar upp din färdiga diamantlampa. <3

DIY Diamantlampa med GRATIS mall | Hungry Heart

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I mars är temat GEOMETRI och Fredrika är värd. Kommentera hennes inlägg med en länk till ditt bidrag senast den 28/3 för att vara med. Mer inspiration hittar du på temats Pinterestboard!

Vi som driver Monthly Makers 2017 är AliciaBeatriceElsaEmiliaFredrikaJessicaJohannaJuliaMikaelaRuthStina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

 

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’InstagramFacebook och Pinterest

SparaSpara

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

14 Comments

 1. Svara

  Sandra ~ Diagnos:Kreativ

  21 mars, 2017

  Alltså wow! Så snygg! Blir lite mållös och vet inte vilka superlativ jag ska använda…
  Så himla kreativ du är människa! Kliar i mina fingrar att skiva ut mallen och testa direkt! :)

  • Svara

   Ruth

   12 april, 2017

   Åh men tack snälla du! Det blir jag väldigt glad att höra. <3

 2. Svara

  Emilia W

  21 mars, 2017

  Helt rätt beslut att använda vitt istället för dubbelt svart och guld tycker jag! Tror att det hade blivit superfint det också, men troligen inte lyst upp så mycket som denna versionen! Är grymt imponerad av din påhittighet (det är ett ord….) och givmildhet! Tack!

 3. Svara

  Beatrice

  21 mars, 2017

  Som vanligt är du totalt genial! Tror också den skulle vara snygg i svart och guld, eller kanske guld på insidan av den här vita?! Älskar för övrigt också peperomian jag inte kunde undgå att lägga märke till, himla fin variant <3

 4. Svara

  Wilda

  21 mars, 2017

  Ännu ett mästerverk i din regi! Jag FÖRSTÅR INTE var i din hjärna du gömmer såna här skatter. Helt fenomenalt är det. Och åh med den där bakgrunden i bilden blev ju bilderna också något alldeles extra! Du är så himla bra, Ruth <3

 5. Svara

  Silje

  21 mars, 2017

  Men, åh. Berre så stilreint og himla vakkert! <3 Av og til er det enkle ofte det beste ;)

 6. Svara

  Finurliga fröken

  22 mars, 2017

  Alltså de här är bland de finaste jag sett. Jag måste verkligen testa. Vem vill inte ha en diamant lampa liksom. Kram

 7. Svara

  Borgmästaren

  23 mars, 2017

  Så fin och så bra att du delar med dig! Gillar dessutom dina extremt tydliga beskrivningar. Den här lampan är nog lite mindre än jag först trodde.

 8. Svara

  Julia

  23 mars, 2017

  ursnyggt och såå häftigt att du fixat mallen till lampan själv!

 9. Svara

  Mikaela

  24 mars, 2017

  Wow vad fint! Pappersdiy är verkligen din grej, alla saker du gör i det materialet är fantastiska! Likaså den här lampan! Så generöst att dela med dig av mall!

 10. Svara

  Jaquline

  25 mars, 2017

  Alltså den här är helt fantastisk!! Så bra med en mall :D

 11. Svara

  Linnéa

  26 mars, 2017

  Åh vilken häftig lampa!

 12. Svara

  Johanna

  27 mars, 2017

  Så fin! Är så himla sugen på att göra en lampa både till köket och sovrummet, och blev ju inte mindre sugen nu… Älskar också bilderna och att lampan passar så fint med tapeten!

 13. Svara

  Julia

  11 april, 2017

  Har letat efter precis den här typen av DIY- lampskärm-origami-papper-grejen! Så bara gör du den perfekta! Nu gjorde slumpen så jag löste lampskärmsbristen på ett annat sätt men ska absolut komma ihåg det här. Superfin!

LEAVE A COMMENT