Makramé matta / sjömansarbete – Monthly Makers tema ”något jag aldrig testat”

Makramématta | HungryHeart.se

Jag är så glad över att månadens tema i Monthly Makers är ”något jag aldrig testat.” Perfekt för att pusha sig själv att prova något man inte vågat sig på eller haft tid till tidigare! Och rätt så snabbt bestämde jag mig för att det skulle bli makramé för min del. Så jag lånade ett gäng makraméböcker på bibblan, bläddrade förbi det som kändes för ”boho” och fransigt för min smak (plus en rattmuff i makramé!) och siktade in mig på lite mer stilrena flätmönster.

Första försöket blev en liten, ynklig boll som tog en halvtimme att göra. Ändå kände jag mig omåttligt stolt över att ha fått till den. Är det inte märkligt det där, att när man är nybörjare på något så blir man så himla glad bara det lossnar en aning? Eller så är det bara jag som får storhetsvansinne. Ja, så måste det vara. För efter att ha gjort ett flätat armband också, så bestämde jag mig för att jag var redo för att göra en matta. Eller rättare sagt tre mattor. Av 65 meter rep. Gud vad trött jag blir på mig själv ibland alltså…

Makramé matta | HungryHeart.se

Varje makramématta gjorde jag av ett enda sammanhängande rep och modellen kallas ”turkisk matta”. Jag började med att tillverka en matta av ett 20 meter långt oblekt bomullsrep. Kruxet var att instruktionerna i den gamla makraméboken från 70-talet var väldigt knapphändiga och vissa steg behövde man spegelvända själv. Dessutom behövde jag på riktigt förstoringsglas för att kunna tyda teckningarna över se hur repet skulle viras!

Jag kan ärligt säga att det var svårt och som ni kan tänka er blev det en hel del fel, svordomar och omstarter. Det knivigaste var egentligen att justera tätheten i mattan, i och med att det var så många varv och kringelikrokar. Började man dra åt i en böj, så tog det lååååång tid innan man hade arbetat sig bort till en ände och då såg det ändå inte bra ut. Det var helt enkelt lättare att börja om helt än att justera en nästan färdig matta. Men till slut hade jag fixat att göra en egen matta som blev precis som jag hade tänkt mig. Och jag är löjligt förtjust i den!

Turkisk matta i bommulsrep och sisalrep | HungryHeart.se

Vad hände med resterande 45 meter rep då? Jo, jag såg att mammas två dörrmattor var helt utslitna och eftersom hon fyller år till helgen, så tänkte jag göra nya åt henne.

Till dörrmattorna använde jag mig av grovt sisalrep, som är slittåligt och perfekt att skrapa av smutsiga skor mot. Däremot är det inte direkt det smidigaste materialet att arbeta med… (Troligtvis kommer jag aldrig mer att handskas med trilskande sisalrep som hakar upp sig i sig själv och varken vill träs genom smala öglor eller böjas åt det hållet som jag vill).

Till slut blev sisalmattorna färdiga i alla fall, även om de blev aningens mer bananformade än symmetriska. Men med tanke på att jag skall ge dem till min mamma, så kanske det inte gör så mycket. För visst skall väl mammor tycka att alla hemgjorda saker man gör till dem är fina, trots att man är vuxen va? ;-)

Turkisk matta makrame | HungryHeart.se

Mattan av bomullsrep behåller jag dock själv och jag känner mig så otroligt nöjd med den! Tycker det blev ett stilrent makramé med lite sjömansvibbar och spännande struktur.

Även hunden Isbjörnen storgillade mattan som ni kan se och det kanske inte är så konstigt. Under vårvintern konstaterades det efter en lång utredning att hon är väldigt allergisk mot tre sorters kvalster (plus pollen) och då blev det tvärt slut på soffmys och mattliggande för henne. Jag har fått göra mig av med alla mattor, men den här lilla tror jag ändå kan ligga i badrummet, för där kommer inte Isbjörnen att vara. Hon verkade hur som helst njuta vördnadsfullt av att få vila huvudet på en matta under fotosessionen, även om den blev kort…

Och hörrni förresten, jag är ledsen att uppdateringen här på bloggen varit väldigt dålig på sistone, men det har sina skäl. Jag lovar att berätta varför för er snart.

Nu ser jag fram emot att få se vad ni testat på för första gången till månadens tema!

Makramematta | HungryHeart.se

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I juli är temat ”något jag aldrig testat” och Julia är värd. Kommentera hennes inlägg med en länk till ditt bidrag senast den 28/7 för att vara med. Mer inspiration hittar du på temats Pinterestboard!

Vi som driver Monthly Makers 2017 är AliciaBeatriceElsaEmiliaFredrikaJessicaJohannaJuliaMikaelaRuthStina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

Makrame matta | HungryHeart.se

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’InstagramFacebook och Pinterest

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

20 Comments

 1. Svara

  Anki

  21 juli, 2017

  Himla fin blev mattan! Förstår det måste varit jobbigt att göra så att det blir jämt överallt :o men du lyckades väldigt bra, gillar verkligen hur den blev!

  • Svara

   Ruth

   21 juli, 2017

   Åh vad roligt att höra, Anki! Tack snälla du!

 2. Svara

  Jessica

  21 juli, 2017

  Men alltså åh stackars lilla Isbjörnen som är kvalsterallergiker? Mvh kvalsterallergisk människa som har mattor ändå hehe.

  Men vad fina de blev! Påminner så om en sölja vi brukade göra till våra scouthalsdukar när jag var typ 14! Det var så himla svårt men blev fint!! Typ såhär: https://www.scoutshop.se/media/catalog/product/cache/1/small_image/295×295/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/f/i/file_10_60.jpg (En sölja sätter man runt scouthalsduken för att hålla ihop den nedanför kragen i fram. Vet inte om du varit scout haha!)

  • Svara

   Ruth

   21 juli, 2017

   Mm, hon såg helt förskräcklig ut ett tag och klådan var riktigt jobbig för henne. =( Men nu är hon som tur är mycket bättre och jag har fått bästa motivationen någonsin till att städa ofta ha ha. =D Tror inte mattor är lika farliga för allergiska människor i och med att vi oftast bara rör dem med strumporna. En hund ligger ju med sin känsliga mage direkt på mattan, så då är det ju lite kitsligare. Men vilken tur att du inte behöver kasta ut mattorna! Det blir ändå lite kalt utan. =)

   Roligt att du gillar makramemattorna! Jag får också associationer till scouter (även om jag inte varit en själv) plus nautiska knopar. När jag googlade vidare nu, så visade det sig att mattorna jag gjort, tidigare tillverkades av sjömän för att skapa gångar som inte var hala på däck. Coolt. Blir lite sugen på att testa din sölja också. =)

 3. Svara

  Linnéa

  21 juli, 2017

  Åh vad fina mattorna blev! Vad tråkigt att Isbjörnen är allergisk :(

  • Svara

   Ruth

   23 juli, 2017

   Vad roligt att höra, Linnéa! Tack! <3
   Ja, det är lite tråkigt att en soffmysare av rang fått flytta till en bädd av läbbig galon. Men det som är bra är ju att vi vet vad det är och kan förebygga och behandla, så hon mår bättre nu än på länge!

 4. Svara

  Silje

  21 juli, 2017

  Altså, så utruleg fint det blei! Skjønner godt at det der har tatt tid, men resultatet blei jo så lekkert og stilreint :D

  • Svara

   Ruth

   27 juli, 2017

   Tusen tack, Silje! Det glädjer mig att höra!

 5. Svara

  Borgmästaren

  21 juli, 2017

  Jättesnygg men gissar och förstår av texten att den inte var helt enkel att göra. Sisalrepet vågar jag inte ens tänka på. Jag hade nog gett upp och presenterat bollen som mitt bidrag. Tycker din uthållighet varit enastående! Och ja, mammor uppskattar allt och man får hoppas att hon inte läst bloggen eller att födelsedagen redan passerats. Ha det fint!

  • Svara

   Ruth

   27 juli, 2017

   Tack så jättemycket! Och även om jag är säker på att min mamma hade gillat den lite sneda mattan, så fick jag för mig att jag skulle repa upp den och göra om den igen. Det var visst lite för svårt att lämna ifrån sig något som inte blev helt som det skulle, ha ha. =D
   Ha det gott!

 6. Svara

  Johanna Montell

  23 juli, 2017

  Vad fina mattorna blev! Och åh, stackars isbjörnen :( <3

  • Svara

   Ruth

   27 juli, 2017

   Roligt att du tycker det, Johanna! <3

 7. Svara

  Alicia

  24 juli, 2017

  Smilade mig igenom hela det här inlägget! Så fint att få ta del av din process och råa humor, kände igen mig i både tekniska motgångar på det här temat och det där galna flowet som drabbar en när spärren väl släppt och en fullkomligt sprutar ur sig märkliga alster. Hade gärna sett dig göra en rattmuff i makramé men är helt nöjd med det näst bästa, denna fantastiska matta! Fattar att Isbjörnen var vördnadsfull (stackars fluffet) när hon fick vila på den, så snygg ju! Gör sig väldigt bra mot det mörka trägolvet också. Ta hand om dig, Ruth!

  • Svara

   Ruth

   11 augusti, 2017

   Ja men visst är skaparprocessen både en himmel och ett helvete! Så många gånger man tror det är omöjligt, för att senare ”knäcka koden” och känna den där maffiga känslan att man faktiskt kan.
   Jätteroligt att du tycker att mattan blev fin! Tack!

 8. Svara

  Julia

  24 juli, 2017

  men såå snyggt! Impad att du kan fixa en sådan grej för första gången! Blev också sugen att gå och låna ett gäng makraméböcker till bibblan, så inspirerad att testa makrame :)

  • Svara

   Ruth

   11 augusti, 2017

   Tack, Julia! =) Och för sjutsingen, låna makraméböcker och testa!!

 9. Svara

  Mikaela

  24 juli, 2017

  Så jäkla snygg!!! Väldigt imponerande, tycker vanliga ”enkla” makraméknutar inte alltid gör som man vill, och att göra det här i en enda sammanhängande del, oj! Ser väldigt komplicerat ut i alla fall! Slutresultatet blev ju fantasiskt! Kram <3

  • Svara

   Ruth

   11 augusti, 2017

   Åh tack snälla du! <3 Kram!

 10. Svara

  Wilda

  27 juli, 2017

  Väldigt fint och jäklar vilket tålamod. Blir så himla inspirerad! Känner igen glädjen i att testa något nytt och bli så glad bara det går. :D

  • Svara

   Ruth

   11 augusti, 2017

   Tusen tack för din fina kommentar! <3

LEAVE A COMMENT