Städa miljövänligt med rabarber – Så gör du!

Städa med rabarber - Så gör du! | HungryHeart.se

Du kastar väl inte bort rabarberbladen? Dem kan du nämligen använda till att städa miljövänligt! Rabarberblad är naturliga mästare på att få bort fula, bruna järnbeläggningar i handfat och badkar.

Annars brukar tuffa järnavlagringar och rostfläckar i badrummet sitta som berget, men rabarberblad är ett miljösnällt sätt att bli kvitt dem. Just så här i slutet av rabarbersäsongen är bladen dessutom extra effektiva, eftersom de innehåller mer av det verksamma ämnet oxalsyra.

Så här gör du:

 

STÄDA MED RABARBER – FÅ BORT JÄRNBELÄGGNINGAR

 1. Plocka blad från den traditionella sortens rabarber. Nu för tiden säljs en hel del rabarberplantor av en specialsort som har lägre oxalsyrahalt. Den är mer skonsam för personer som har njurbesvär, men fungerar inte så bra att städa med.
 2. Mixa rabarberblad och lägg moset ovanpå avlagringarna.
 3. Låt verka över natten.
 4. Om det behövs: skrubba med en borste.
 5. Skölj rent med vatten.

Har du inte tillgång till rabarberblad utan bara rabarber från affären? Eller har du bara en liten rostfläck i badrummet? Då kan du använda snittytan på en rabarberstjälk och gnugga den mot fläcken/avlagringarna. Stjälken innehåller också oxalsyra – om än i lite mindre mängd än i bladet.

Rabarberblad | HungryHeart.se

Knepet att städa med rabarber har jag tidigare skrivit om i min stora guide till att städa miljövänligt. Där får du också tips på hur du tar bort kalkavlagringar, mögel och gör rent alla delar av badrummet på ett ekosnällt sätt. Kolla in den miljövänliga städguiden här! 

Och om du vid det här laget blivit sugen på rabarberkaka kan jag varmt rekommendera det här receptet. (Jag har hittills bakat den tre gånger den här sommaren…)

Rabarber | HungryHeart.se

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’InstagramFacebook och Pinterest

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

2 Comments

 1. Svara

  Anki

  28 juli, 2017

  Smart! Rabarber är bra till mycket, inte bara gott utan till städning också alltså! :D

  • Svara

   Ruth

   11 augusti, 2017

   Exakt! Stjälken blir till mumsig efterrätt och bladen till miljövänlig städning. Hur bra som helst!

LEAVE A COMMENT