DIY Plastfri tvättpåse av återbrukat material – Monthly Makers tema kläder

DIY Plastfri tvättpåse | HungryHeart.se

Jag håller successivt på att byta ut plastprylar mot mer hållbara material hemma hos mig. Just nu står tvättpåsarna på tur. Ja, du vet de där sladdriga polyesterpåsarna som man stoppar in BH:ar och känsliga plagg i innan de åker i tvättmaskinen?

Syntetmaterial i tvättpåsar (men framför allt i kläder så klart) är ingen hit, eftersom det släpper ifrån sig små plastfibrer när det tvättas i maskin. Mycket av mikroplasten går rätt igenom reningsverken och hamnar i haven och i vattenlevande djur.

Men! Som tur är kan man enkelt kan sy en egen plastfri tvättpåse av återbrukat material. Jag visar hur du gör steg-för-steg längre ned i inlägget.

Sy din egen tvättpåse av återbrukat material | HungryHeart.se

Materialet jag använt till tvättpåsarna är ett återbrukat, grovt och glesvävt linnetyg. Det ger en slitstark tvättpåse som håller länge samtidigt som vattnet kan strömma igenom.

Även den gamla tvättpåsen av plast kan få nytt liv, så släng den inte om den inte är trasig! Ta t ex med den till affären som påse för mindre mängder frukt eller grönsaker. Perfekt att kunna stänga till med dragkedjan ju!

DIY Tvättpåse utan plast | HungryHeart.se

En plastfri tvättpåse är mitt bidrag till Monthly Makers tema kläder.

Så här gör du:

DIY Plastfri Tvättpåse | HungryHeart.se

DIY PLASTFRI TVÄTTPÅSE AV ÅTERBRUKAT MATERIAL

Du behöver:

 • En bit grovt, glesvävt linnetyg, t ex från gamla gardiner. Kolla på loppis om du inte har egna i gömmorna!  Se till att tyget är i en ljus färg som inte riskerar att färga av sig på tvätten.
 • Återbrukad dragkedja i bomull och metall (ta från ett trasigt plagg eller hitta på loppis).
 • Tråd
 • Symaskin
 • Knappnålar
 • Sax

Gör så här:

 1. Förtvätta linnetyget i 40°C om du inte är helt säker på att det redan blivit tvättat. (Linne krymper lite vid första tvätten). Leta reda på ett blixtlås som är ungefär lika långt som bredden du vill ha på tvättpåsen.
 2. Klipp till linnetyget så att det är lika brett som hela blixtlåset. Längden på tyget behöver vara dubbla påsens höjd + sömsmån.
 3. Sicksacka alla kanter. Vik in en kant/sömsmån på båda kortändarna av tyget. Om du orkar kan du använda strykjärn för att få vikningarna att sitta, men annars funkar det bra att bara skrapa med en nagel. Nåla fast den ena änden med invikningen mot dragkedjan (se bild). Sy fast med raksöm.
 4. Nåla fast den andra änden med invikningen mot dragkedjan (se bild) och sy fast med raksöm.
 5. Ta bort knappnålarna och vräng den halvfärdiga tvättpåsen ut och in. Nåla långsidorna och sy sedan med raksöm.
 6. Ta bort knappnålarna och vänd påsen ut och in. Färdigt! P.S. Blöt gärna tvättpåsen innan du lägger in den i tvättmaskinen.

Har du provat att göra en egen tvättpåse i linne? Länka gärna till det här inlägget eller tagga @hungryheart.se på sociala medier, så att jag hittar dig! <3

Så här gör du en plastfri tvättpåse av återbrukat material | HungryHeart.se

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2017 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I augusti är temat KLÄDER och Elsa är värd. Kommentera hennes inlägg med en länk till ditt bidrag senast den 28/8 för att vara med. Mer inspiration hittar du på temats Pinterestboard!

Vi som driver Monthly Makers 2017 är AliciaBeatriceElsaEmiliaFredrikaJessicaJohannaJuliaMikaelaRuthStina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

 

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’InstagramFacebook och Pinterest

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

22 Comments

 1. Svara

  Silje

  21 augusti, 2017

  Er alltid godt å sjå betre og meir haldbare alternativ til plast, og denne vaskeposen er jo berre super! Takk for at du deler slike innlegg, du inspirerer :D

  • Svara

   Ruth

   23 augusti, 2017

   Vad roligt att höra, Silje! Tack snälla du.

 2. Svara

  Mikaela

  21 augusti, 2017

  Så fiffig grej ju! Älskar att ditt hållbarhetstänk alltid går som en röd tråd genom bloggen <3

  • Svara

   Ruth

   23 augusti, 2017

   Kul att du gillar det! Ja, jag försöker ju få in hållbarhetsperspektivet så mycket som möjligt på bloggen. Just tvättpåsar av plast känns så himla onödigt, men deras ersättare fixar man ju lätt som DIY:are. =)

 3. Svara

  Julia

  23 augusti, 2017

  Så smart alltså, älskar alla tips på grejer som ersätter plast!

  • Svara

   Ruth

   23 augusti, 2017

   Tack, vad roligt! Och vet du, min hemmasydda tvättpåse fick ytterligare ett användningsområde när jag hade den i träningsväskan för att förvara småsaker som träningskort och nycklar. =D

 4. Svara

  Emilia Westerström

  23 augusti, 2017

  Härligt! Jag har faktiskt aldrig använt en tvättpåse någonsin, däremot har jag haft BH-byglar som satt sig i maskineriet och nästan tagit sönder hela tvättmaskinen, så det kanske är dags, haha!

  • Svara

   Ruth

   25 augusti, 2017

   Hahaha, det är ju precis därför man ska använda tvättpåsar! =D Plus att det gör att BH:arna slits mindre i maskinen. Det är nog allt dags att du fixar dig en tvättpåse, Emilia! ;-) =D

 5. Svara

  Johanna Montell

  23 augusti, 2017

  men så fint och smart på alla sätt! Älskar också att du gett den gamla tvättpåsen ett nytt användningsområde, perfekt ju!

  • Svara

   Ruth

   25 augusti, 2017

   Tack, Johanna! Ja, det är ju ingen hit för miljön att slänga något som fortfarande är funktionsdugligt. Men om man använder den gamla tvättpåsen i plast till att ha frukt i i affären, så slipper man ju både läckta mikroplaster vid tvätt plus onödiga engångspåsar. Super-win!

 6. Svara

  Alicia

  24 augusti, 2017

  Tycker så mycket om hur du hittar på smarta sätt att göra vardagen mer hållbar. Fint, fiffigt och praktiskt! Plus känns lite lyxigare att tvätta i en egensydd tvättpåse. Bravo Ruth!

  • Svara

   Ruth

   28 augusti, 2017

   Tack för dina fina ord, Alicia!

 7. Svara

  Lund Johanna

  25 augusti, 2017

  Halleluja Ruth, så himla bra ju. Och fin! Den där kan man ju ha hängande framme i tvättstugan som ren dekoration. Så fort tid ges ska jag kopiera den där!

  • Svara

   Ruth

   28 augusti, 2017

   Vad roligt att du vill sy en tvättpåse! Och jag kan bara hålla med dig om att den är myycket snyggare att ha framme än en den vanliga, sladdriga plastsorten.

 8. Svara

  ElsaLisa

  30 augusti, 2017

  Så smart! Så bra! Älskar det!

  • Svara

   Ruth

   31 augusti, 2017

   Tack, Elsa!

 9. Svara

  Stina | Stinas tillvaro

  3 september, 2017

  Så himla fiffig idé och som alltid så sjukt snyggt förpackat i ett inspirerande inlägg hos dig <3

  • Svara

   Ruth

   4 september, 2017

   Tack snälla du! <3 Det värmer att höra.

 10. Svara

  Wilda

  9 september, 2017

  Jäklar vilket bra bidrag! Så bra på alla sätt och vis. Jätteinspirerande och så vackert!

  • Svara

   Ruth

   11 september, 2017

   Tusen tack, Wilda! Roligt att du gillar det.

 11. Svara

  GRÖNA MOMENT

  5 oktober, 2017

  Önskar att jag kunde sy! Jättefin:) Jag behöver nog snart lära mig eftersom mina tvättpåsar snart sjungit sin sista refräng. Men då ska de få leva vidare som fruktpåsar hade jag tänkt:)

  • Svara

   Ruth

   6 oktober, 2017

   Vad roligt att du gillar den! Och du behöver som sagt inte kunna mer om sömnad än att du fixar en raksöm på maskin. Det är ett perfekt nybörjarprojekt och spelar ingen som helst roll om det blir rakt och snyggt. =)
   Och visst är det bra att använda gamla tvättpåsar som fruktpåsar! Det kör jag också med.

LEAVE A COMMENT